Te is üzenhetsz magadnak 2028-ba!

Hirdetés

Idén harmadik alkalommal állították ki a Derkovits-ösztöndíjasok munkáit a pécsi m21 Galériában. A ma megnyitott kiállítás címe Mentőmellény, hiszen a Derkovits Gyula ösztöndíj nagy mértékben segítheti az alkotókat abban, hogy több időt, nagyobb figyelmet fordítsanak a művészetre.

Irónia, humor, torzítás, valóság. Ezek a szavak jellemzik a Derkovits-ösztöndíjasok alkotásait, melyekből kedden nyílt kiállítás Pécsen az m21 Galériában. A Derkovits Gyuláról elnevezett képzőművészeti ösztöndíjat először 1955-ben hirdették meg, hogy anyagi támogatást teremtsen a munka- és pénzhiányban élő művészeknek.

Az ösztöndíjat kezdetektől fogva azok a harmincötödik életévüket még be nem töltött képző- és iparművészek kaphatják meg, akik tanulmányaik befejezése után önálló művészeti tevékenységet folytatnak.

„Idén nagyon sok lehetőségem volt kiállítani, ez egy nagyon jó ösztöndíj egy fiatal művésznek. Idén már utolsó két három hónapban emelt összeget kaptunk, és jövőre is egy igen komoly összeget kapunk, 170 ezer forint egy fiatal művésznek nagyon jó segítség. Tud a munkájával foglalkozni és nem kell mellette pultoznia vagy egyéb dolgokkal pénzt keresnie” – mondta el Kocsi Olga, aki virtuális kapuját mutatja be a kiállításon.

Az ösztöndíjasok beszámoló kiállítására mindenki olyan munkával jelentkezett, amely markánsan mutatja be az általa választott stílust.

„Az itt látható műveket leginkább az köti össze, hogy az összes művész elnyerte 2018-ban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat, amit több mint hatvan éve alapítottak. Idén harmadszor a pécsi m21 galéria ad helyet ennek a beszámoló kiállításnak, a zsűri által kiválasztott 26 kiállítónak láthatjuk itt a munkáit. Nagyon sokszínű anyagról van szó, a kiállító művészek sokféle képen közelítenek a kortárs képzőművészethez, gondolok itt a médiumokra, fotókra, a klasszikus olajvászonképen át a VR-installációkig, kollázsokig” – mondta el Don Tamás, a kiállítás kurátora.

A kiállításon rengeteg érdekes darab is megtalálható, mint például a virtuális kapu, amivel üzenhetünk magunknak 2028-ba, de akár beülhetünk egy lebegő gyóntatószékbe is.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét