Tér-mozgás-játék: festőművész és biológus kiállítása nyílik meg Pécsen

Tér-mozgás-játék címmel nyílik meg Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus kiállítása a Csontváry Múzeum földszinti előadótermében november 5-én. A tárlat számos izgalmas kérdést vet fel a két terület átlépése kapcsán, érdemes megnézni!

„Konok geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből ötletet merítve, Vásárhelyi e struktúrákat a térbe kiterjesztve építi meg fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyait. Az egymásra reflektáló alkotáspárok a síkban és a térben való önfeledt játék lehetőségét kínálják” – olvasható a Janus Pannonius Múzeum ajánlójában.

Mint írják, az alkotók közötti párbeszéd 2018 őszén kezdődött, amikor a Kutatók Éjszakája alkalmából a budapesti Vasarely Múzeum tudományos játszóházat szervezett. Vásárhelyi ekkor a múzeum aktuális kiállításához kapcsolódóan több Konok-grafikához is készített játékokat. Konok lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta egymást folyamatosan új ötletekkel inspirálva rakták össze a pécsi tárlat anyagát.

A kiállítás képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozásaként fontos kérdéseket vet fel:

Ki mit vesz észre, mit lát meg egy képzőművészeti alkotásban?

Hogyan segítheti a képzőművészet egy tudományos elv megértését?

Vajon máshogy tekintünk egy statikus formára miután láttuk mozgásban is?

Találjuk meg ezekre a választ a pécsi kiállítás megtekintésével.

A megnyitó a Csontváry Múzeum földszinti előadótermében lesz november 5-én 17 órakor. Köszöntőt mond Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, valamint Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A kiállítást Getto Katalin muzeológus nyitja meg.

A tárlat 2022. január 23-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Hirdetés