Térkép készül a Városfoglalás tárlathoz

Júniusban rendhagyó szabadtéri kiállítás nyílt Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában. Egy négyzetméteres posztereken elsősorban a huszadik században élt és tevékenykedett, a helyi közösségekben jól ismert, vagy akár nemzetközi szinten elismert emberekről láthatunk portréképet a város több mint száz pontján.

A különleges tárlaton (melyre bárkit lehetett jelölni, aki a pályázati feltételeknek megfelel) egyaránt találunk politikust, orvost, tanárembert, építészt, könyvtárost, írót, költőt, táncművészt is…

Tátrai Annamária főszervező, a Parti Galéria tulajdonosa számára mindez nem meglepetés: „Mivel az Ilyenek voltunk című kezdeményezésünknek már hosszú évek óta van előzménye, sejtettük, hogy az emberek örömmel fogadják majd a folytatást. Sokan bejönnek hozzánk köszönetüket és elismerésüket kifejezni, fontosnak tartják a kiállítást.”

Nemrég egy pszichiátriai konferenciára érkezett Pécsre a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő dr. Jakab Irén professzor. A több mint kilencven éves asszony számára nagyon különös élmény volt, hogy egykori munkahelyén saját tablójával szembesült, és persze azzal a tisztelettel és szeretettel, amely a jelöléséig elvezetett.

Tátrai Annamária hozzátette: természetesen számtalan ötlet és javaslat érkezett, amely újabb és újabb embereket látott volna érdemesnek egy-egy portrétabló elkészítésére, azonban a szervezők rendelkezésére álló anyagi eszközök a megvalósítás számára határt szabnak. A kiállítás persze véget ér, de a poszterek sorsa még nem dőlt el. A Várostörténeti Múzeum már érdeklődött az anyag iránt, azonban a folytatás még megegyezés kérdése.

Újdonság viszont, hogy megjelent – és a Parti Galériában beszerezhető – az a térkép, amely a Városfoglalás helyszíneit mutatja, a kiadvány összehajtogatva egy tenyérben is elfér.

Hirdetés

Comments are closed.