11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaThriller készül Dickens Szép remények című regényéből

Thriller készül Dickens Szép remények című regényéből

Új befejezést írt Dickens Szép remények című regényének készülő filmfeldolgozásához David Nicholls. A klasszikus „thrilleres” változatát jövőre, az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából mutatják be.


A filmet Mike Newell rendezésében Angliában forgatják Helena Bonham Carter, Ralf Fiennes és Jeremy Irvine főszereplésével. Nicholls, az Egy nap című romantikus bestseller szerzője a Brit Filmintézet (BFI) egy rendezvényén árulta el a napokban, hogy némiképp átfogalmazta a Dickens egyik legjobb művének tartott Szép remények végét – ismertette a BBC online kiadása.

Az ötszáz oldalas regényből 120 perces film születik, ezért óhatatlanul sok minden kimarad belőle. Viszont lesznek olyan epizódok – mint például Miss Havisham esküvője -, amelyek a korábbi filmfeldolgozásokban nem szerepeltek – ígérte az író.

„Dickens két befejezéssel állt elő – az egyik hihetetlenül sötét, a másik viszont mesésen romantikus és érzelmes” – fejtette ki Nicholls. Mint hozzáfűzte: egyik befejezés sem volt elég megnyugtató, ezért választott olyan megoldást, ami nem szerepel a regényben, és valahol Dickens két elgondolása között helyezhető el.
Nicholls szerint az új befejezés a regény menetéből következik, és bár kissé más irányba tereli a cselekményt, semmiképpen sem követ el szentségtörést a művel szemben.

A BFI 2012 januárjától márciusáig rendezi meg a Dickens on Screen vetítéssorozatot, amelynek során az író műveiből született filmes és televíziós produkciók mindeddig legnagyobb retrospektív válogatását mutatják be. Műsorra tűzik David Lean 1946-os Szép remények című filmjét, az 1948-ban készült Twist Olivért, de a Scrooge or Marley’s Ghost című 1901-es rövid némafilmen a Karácsonyi ének feldolgozása és egy 1913-ból származó Copperfield David is látható majd – olvasható a BBC honlapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő