5 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaTipton: bakelit szemüvegek már Pécsett is

Tipton: bakelit szemüvegek már Pécsett is

Sokak vágya teljesült pénteken a Nick-udvarban, végre testközelből vehették szemügyre a nemzetközileg már évek óta elismert pécsi márka, a Tipton Vinylize Eyewear, szemüvegkereteit. A design darabokat a Nick Art & Design galéria legújabb, Fekete-Fehér Kiállításán tekinthetik meg  az érdeklődők. A megnyitóra az Abszolút Nő is ellátogatott. 

Feketén, fehéren

A Fekete-Fehér Kiállítás kiindulópontja Krizsik András művészi akt fotósorozata volt, ám a szervezők úgy gondolták, sokkal színesebb lenne a tárlat, ha különböző textúrájú és típusú ám a fekete-fehér tematikába illeszkedő alkotásokat mutatnának be a galériában. Így összesen hét tehetséges művész és két nemzetközi hírű pécsi cég (a Tipton Vinylize Eyewear és Pécsi Kesztyű Klaszter) munkáit gyűjtötték egy csokorba a novemberi kiállításhoz.

A művészek

  • Bóbics Diána
  • Gajcsi Blanka
  • Illa Gábor
  • Krizsik András
  • Lucza Zsigmond
  • Pál Zoltán
  • Rékai Zsolt

A kiállításra az Abszolút Nő csapata is ellátogatott. Íme, egy kis ízelítő – a teljesség igénye nélkül – a tárlat anyagából. Érdemes megnézni!

 

[box title=”Pál Zoltán, szobrászművész munkái”]Egyfajta kettősség jellemzi a művész  itt kiállított alkotásait. Pál Zoltán kortárs gondolatokat rejtett a szobrok belsejébe.

– Egy kőszobor eszköztára teljesen más, mint egy installációé. Ezért sajátos módon kísérletet tettem a kettő egyidejű létrehozására. Így végül kétféle történet mosódik egybe: a szobroké és a bennünk elrejtett mondanivalóké.

Az Áldozat című alkotás láttán sokan felszisszentek, az 5 embernagyságú negatív filmből és egy márvány szoborból álló installáció ugyanis meglehetősen profán módon ábrázolja korunk egyik jellemző viselkedésformáját, ezáltal azt, hogy az ember (nem negatív értelemben) kívülről vezérelt lény.  [/box]

18-1024x691keret

[box title=”Krizsik András munkái”]A pécsi alkotó  főállásban egy gyógyszercégnél dolgozik, a fotózás a hobbija. Bár már hosszú évek óta szenvedélye ez a művészeti ág, munkáit most először mutatja meg a nagy nyilvánosságnak. Szívesen fotózza a természetet is, de kedvenc témája az ember:

– Az emberi és ezen belül a női testnek csupán egyik összetevője a szépség. Úgy gondolom, az esztétikum mellett számtalan gondolatot és érzést ki lehet fejezni egy művészi akttal. A meztelen test több annál, mint aminek elsőre látszik.

Krizsik András nem véletlenül dolgozik fekete-fehérben. Úgy véli, a színek csak elvonják a figyelmet a lényegről.

– Egy igazán jó fotónak a fények, a formák, a kontrasztok és a kompozíció adják meg a mondanivalóját.

A pécsi alkotó profi és amatőr modellekkel is dolgozott már együtt.[/box]

02-688x1024 (1)keret

[box title=”Tipton Vinylize Eyewear”]A részben pécsi központú céget a Pécsma.hu interjúja után kereste fel a Nick Art & Design művészeti vezetője, Tímár Krisztián. Úgy gondolták, nem járja, hogy a méltán világhíres pécsi design terméket nem ismerik a városlakók.

– Nekünk megtiszteltetés, hogy egy galériában, műalkotások mellett szerepelhetnek a szemüvegeink. Úgyhogy nagyon örültünk a megkeresésnek, amiből – egészen furcsa módon – idén három is volt. Most itt vagyunk Pécsett, de Sopronban és Budapesten a Design Terminálon is kiállítunk majd – mondja Milaskey Tipton Zakariás.

A Nick Art&Design galéria kirakatában január végéig 10 keretet lehet megnézni, a maradék 40-et pedig a Ferencesek utcai Rafting Optikában lehet felpróbálni. A galériában pedig egy új termékkel is találkozhatnak a Tipton rajongók.

– A képviselőinknek terveztünk bőr táskákat, amikben a kereteket vihetik magukkal. Ám a klienseinknek annyira megtetszett a fazonja, hogy kisebb méretűeket is varrtunk belőlük. (Pont bakelit méretűek az oldalra akaszthatós táskák.) Eddig összesen 20 darabot adtunk el, ezekből kettő most itt lesz egy ideig a Nick-udvarban. A táskák egyébként teljes egészében Pécsett készültek.

A Tipton keretek 2014. január 10-ig lesznek Pécsett.  [/box]

10-1024x685

[note note_color=”#1c1c17″ text_color=”#f4f1f1″]Nick Art&Design

A galéria, vagy ahogy magukat hívják, kortárs kiállító tér, nyáron a POSZT alatt nyitotta meg kapuit a pécsi közönség számára. Céljuk, hogy úgy csempésszék be a kultúrát a belvárosba, hogy az arra járók szinte észre se vegyék. A galéria egyfajta art shopként működik, a kirakatokban hetente cserélik a formatervezők, dizájnőrök, iparművészek munkáit. A kiállítások pedig havonta újulnak meg.

A Nick Art&Design létrejötte abszolút hiánypótló volt, hiszen hasonlóan populáris kulturális tér nincs a városban. Itt ugyanis akár olyan alkotókkal is találkozhatunk, akik ugyan nem végzett, ám tehetséges képzőművészek.

– Nem muszáj síri csendben végignézni a falakon lógó képeket és belépőt sem kell fizetni a kulturális élményért cserébe. Ám a kiállítások nem azért ingyenesek, mert a nálunk látható alkotásokban nincs gondolatiság, vagy mert nem ütik meg az elvárható szintet, hanem egyszerűen csak azért, mert tisztában vagyunk vele, hogy a kultúra sokba kerül. Nekünk két célunk van: azt szeretnénk, ha az itt kiállító művészek üzenetei sok pécsihez eljutnának, és azt, hogy a közönség hónapról-hónapra újabb kulturális élménnyel gazdagodjon – mondja Tímár Krisztián.

Úgy tűnik, ez sikerül is.  A Nick-udvar passzázsában megbúvó galériában csak a színházi találkozó idején közel 5000 ember fordult meg, de azóta is havonta legalább 1500-2000 ember nézi meg az aktuális kiállítókat.[/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő