10 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapArtTitkok és legendák az éterből

Titkok és legendák az éterből

Decemberben – több éves előkészítő munka után – jelenik meg Gerner András Titkok és legendák az éterből című kötete, amely a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége, azaz a Pécsi Rádió történetét, eredményeit mutatja be az egykori munkatársakkal, bemondókkal, szerkesztőkkel, riporterekkel, stúdióvezetőkkel, technikusokkal készített portréinterjúk, valamint több mint száz illusztráció és sajtószemle segítségével.

Három hét híján hatvan évig működött a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége, azaz a Pécsi Rádió. „Működött”, azaz a helyi köz- és kulturális élet meghatározó szereplőjeként informálta, tájékoztatta, szórakoztatta a lakosságot a legkülönfélébb közérdekű és aktuális kérdésekben, valamint érdekeket védett, képviselt, kívánságokat teljesített. Ennek eredményeként – fontos szellemi műhelyhez méltóan – felbecsülhetetlen értékű archívum jött létre.

Milyen volt a műsorkészítés abban az időszakban, amikor még a szó szoros értelmében vágni és ragasztani kellett a hangszalagokat? Amikor még egy pénzérme szolgált arra, hogy át lehessen állítani a magnót a forgatás helyszínén a megfelelő áramkörre? Meddig mehetett el egy riporter a rendszerváltást megelőző évtizedekben, és milyen retorziókra kellett számítania? Hogyan jutott csúcsra a Pécsi Rádió, majd mi vezetett mégis a műsoridő és a dolgozói létszám csökkentéséhez, végül a stúdió bezárásához?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ ez a kötet. A negyven portréinterjúhoz több mint száz illusztráció és sajtószemle társul. Az egykori munkatársak – bemondók, szerkesztők, riporterek, stúdióvezetők, technikusok – őszinte vallomásai, hol megkapó, hol vidám történetei az olvasót a kulisszák mögé kalauzolva gazdag korképet is adnak.

A kötet bemutatója a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.) lesz 2019. december 6-án, 17 órakor. A könyv a készlet erejéig december 9-étől a Lenau-házban vásárolható meg nyitvatartási időben (hétfő–csütörtök: 8.30–16.30, péntek: 8.30–14.30, szombat–vasárnap: zárva).

[su_box title=”A szerzőről” style=”soft” box_color=”#959090″ radius=”2″]Gerner András 1979-ben született, 2002 óta dolgozik a kommunikációs szakmában Pécsett. Volt újságíró, rovatvezető, főszerkesztő (Pécsi Napilap.hu, Régió Start), 2009-2010 között a a Pécs2010 Menedzsmentközpont (Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program) sajtófőnöke, 2011-ben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense, majd a Pannon Televízió felelős online szerkesztője lett. 2013 óta a Janus Pannonius Múzeum sajtóreferense, kommunikációs munkatársa. 2007-ben átvehette a Dél-Dunántúl Turizmusért sajtódíjat. Eddig megjelent könyvei: Néptáncmozaik – Volt egyszer egy Pécsi KISZÖV Néptáncegyüttes / Déli Kapu Folklórszövetség (2014); A mi képernyőnk – Fejezetek, kulisszatitkok a pécsi televíziózás történetéből (1976–2011) (2015); „Ne hagyd abba!” – A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház első tíz éve (2016); Titkok és legendák az éterből – Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (19532012) történetéből (2019) [/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő