12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaTíz éve az UNESCO világörökségi listáján

Tíz éve az UNESCO világörökségi listáján

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000. november 30-án az ausztráliai Cairnsban tartott ülésén vette fel Pécs/Sopianae Ókeresztény Temetőjét az UNESCO Világörökségi listájára. E rangos elismerés új lendületet adott a műemlékek értékelésének.

2004-ben indult el az a nagyszabású projekt az Európai Unió társfinanszírozásában, mely lehetővé tette a temető legjelentősebb épületének, a Cella Septichora feltárását, az Északi- és a Nyugati Várfalsétányok- és a Cella Septichora Látogatóközpont kialakítását.

A látogatóközpontot működtető Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. új stratégiai célokat tűzött ki. A világörökség értékeit új kontextusban, tereit megújult funkciókban kezdte hasznosítani. Alternatív, magas színvonalú, látogatóbarát programokat szervezett nem csak a Látogatóközpontban, hanem a páratlan szépségű Északi és Nyugati várfalsétányokon is. Kezdeményezéseit 2010-ben Dél-Dunántúli Innovációs különdíjjal ismerték el.

A világörökségi listára kerülés nem csak Pécs történelmi értékeire irányította a figyelmet, hanem feltételezte az áldozatokkal járó felelős gondolkodást is. Pécs lakosaiban egyre inkább tudatosult, hogy városuk a nemzeti és az egyetemes kultúra páratlan kincsivel rendelkezik.

Ezért ebből az ünnepi alkalomból szeretnénk megköszönni azokat az egyéni kezdeményezéseket és civil összefogásokat, melyek védték és óvták kincseinket, vagy azoknak a városlakóknak, akik eljöttek rendezvényeinkre – bizonyították, hogy értékeinkért érdemes közösen munkálkodni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő