Több száz milliós projekt indult Baranyában

A Pécsi Nemzetiségi Ünnep keretében mutatták be október 10-én azt a mobilszínpadot, amely a Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) részeként biztosít majd lehetőséget a régióban a nemzetiségi kultúra minél jobb megismeréséhez. 

Pécsi Nemzetiségi Ünnep
Fotó: Máté Péter

A Nemzetiségi Ünnepen Őri László Pécs alpolgármestere és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere is köszöntötte a közönséget.

– Pécsen évszázadok óta él együtt, egymás kultúráját erősítve tíz nemzetiség, ebből a békés egymás mellett élésből példát mutatott nemcsak az országnak, hanem a világnak is. Azt gondolom, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy Pécs városa lehet a házigazdája annak az országos rendezvénynek, amit Pécsi Nemzetiségi Ünnepnek nevezünk – mondta el beszédében Őri László.

Pécsi Nemzetiségi Napok

A szombati rendezvény azonban csak a kezdőpontja volt annak a nyolcszáz milliós projektnek, ami a nemzetiségek kultúrájának életben tartásáért és népszerűsítéséért elindult a régióban. A Pécsi Nemzetiségi Ünnep egyben a megnyitója volt annak a Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ, melyet Pécsen hoztak létre.

A NeRok Pécsett, a Gandhi Nonprofit Kft. központi irányításával működik majd, amely szakmailag összefogja a másik három létesítmény tevékenységét is, Nagynyárádon, Komlón, valamint Alsószentmártonban.

Balog Zoltán az ünnepségen jelképesen átadta a művészeknek és a közönségnek a projekt egyik elemét, az úgynevezett „Kultúr Karavánt” is.

– Ez egy több millió forint értékű színpad, amit a Nemzetiségi – Roma Módszertani Központ keretében kölcsön tudunk adni minden nemzetiségi, kulturális rendezvényre. A mozgó platformra felépített „gördülő” színpadot 30 perc alatt könnyűszerrel üzembe lehet helyezni. Ezáltal olyan helyszínekre is eljuthatnak a kulturális és egyéb programok, amelyekre mindeddig nem volt mód- így a miniszter.

Pécsi Nemzetiségi Napok
Fotó: Máté Péter

A „Kultúr Karavánt” a legkorszerűbb audiovizuális, fény-, stúdió-, hang- és színpadtechnikai eszközökkel, illetve azok működtetéséhez szükséges egyéb kiegészítőkkel szerelték fel. A színpadtechnika részét képezi továbbá egy speciális ledfal, amelyből mindösszesen 5 darab van Magyarországon.

A pécsi Gandhi Gimnázium épületében létrejön továbbá egy kreatív digitális információs és alkotóközpont, magába foglalva egy hang- és videó stúdiót, egy nyelvi labort, valamint a háromdimenziós technikát (Leonardo 3D) alkalmazó bemutató-oktató termet.

Szintén a projekt részeként valósul meg a Digitális Könyvtár- és Dokumentumtár, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a nemzetiségekkel/romákkal kapcsolatos szépirodalmi, képzőművészeti, nyelvészeti és társadalomtudományi művek, könyvek és média tartalmak összegyűjtésére, meghatározott paraméterek mentén történő rendezésére és hozzáférhetővé tételére.

Kiemelt kép: Máté Péter

 

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ideje lenne, ha még nem késő, inkább a kisebbségel megismertetni a magyarok kultúráját és kötelezettségeit. Mi már sajnos ismerjük az övékét.

  2. Köszönjük Balog úr, de ezt a kultúrát az ott élők saját tapasztalatból már tökéletesen ismerik, ebbe ölni milliókat ablakon kidobott pénz ismét..

Comments are closed.