5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapInstagramTöbbdimenziós csúcskoncert Pécsen: Maxim Vengerov a Pannon Filharmonikusokkal zenél

Többdimenziós csúcskoncert Pécsen: Maxim Vengerov a Pannon Filharmonikusokkal zenél

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében április 23-án, szombaton 18 órától ismét fellép a Kodály Központban a magyar közönség régi kedvence, a méltán világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov a Pannon Filharmonikusokkal. Mi, pécsiek igazán árnyaltan tudjuk értékelni ezt az eseményt, mindjárt mondjuk, hogy szerintünk miért! Ugyanakkor biztosak vagyunk abban is, hogy az emlékek szintén újabb és újabb dimenziót adnak a jó hírhez.

„Ott voltam azon az első hangversenyen. Leírhatatlan érzés volt” – írja a közönség egy tagja a zenekar közösségi oldalán. Sokan emlékszünk még arra, amikor elkészült a Kodály Központ. Otthonából, a „Csigaházból” azóta már a nemzetközi sikerek vizei felé evező zenekarunk 10 évvel ezelőtt végre méltó környezetben folytathatta régen megkezdett szakmai munkáját. Itt, a Baranya megyei székhelyen élők nyilván nem tudják nem felidézni ezt az időszakot, ha a világhírű hegedűvirtuóz vendégszereplése újra szóba kerül, egy újabb dimenziót nyitva meg a koncert híre mögött.

Akkor, a Kodály Központ első nyilvános koncertjén karmesterként lépett fel és vezényelte a pécsi zenekart.

„Csodás a terem, de ez a csoda nem csak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit, amelyen mostantól mindenki játszhat a Pannon Filharmonikusokkal közösen, csak jól kell ezt az összetartozó hangszert megszólaltatni” – nyilatkozta Vengerov a fellépése után.

Az est végén a ráadásban rövid hegedűjátékkal köszönte meg a közönség tetszésnyilvánítását.

Őszinte, elhivatott színpadi jelenléte karakteres, felejthetetlen, hegedűjéből kivarázsolt zenéjének gazdagsága, játékának egyedi csodája kihagyhatatlan. Ez a dimenzió a világhírű hegedűművészről szól. Arról a Grammy-díjas művészről, akinek számos lemezfelvétel őrzi munkásságát, aki szédítő koncertkarrierje mellett szenvedélyes pedagógus is. Ugyanakkor karmesterként is sikeres, többek között a Torontói és a Montreáli Szimfonikus Zenekart, a Müncheni Filharmonikusokat vagy a Melbourne-i Szimfonikus Zenekart is irányítja. 1997 óta az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik, tiszteletbeli tagja olyan nagyhírű akadémiáknak, mint amilyen a Royal Academy of Music vagy az oxfordi Trinity College.

Maxim Vengerov

Igazán büszkék lehetünk arra, hogy a világhírű együtteseket, zseniális szólistákat bemutató Bartók Tavasz Pécsre is költözik! Ez egy újabb dimenzió. Dvořák sziporkázó, erőtől és dallamoktól duzzadó Karnevál-nyitánya nyitja az estet, ezt követi Prokofjev I. (D-dúr) Hegedűversenye, zárásként pedig Bartók Concerto zenekarra című műve hangzik el, amely az optimizmust és a remény győzelmét hirdeti.

Maestro Kovács János vezényel, a magyar zenekari élet ikonikus mestere, aki nem csak a közönség, de a zenészek nagy szeretetének is örvend. A Pannon Filharmonikusok pedig most is, mint mindig, mindent megtesz, hogy a műértő közönség kedvében járjon. Érdemes időben biztosítani a jegyünket, hogy el ne mulasszuk a tavasz zenei életének ezt az értékes pillanatát!

További részletek a pfz.hu oldalon találhatóak.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő