Tóthék szerint új bizottság kell

Egy gazdaságfejlesztési stratégiát kidolgozó szakértői bizottság felállítását kezdeményezi az MSZP a csütörtöki közgyűlésen. Emellett a helyi adók megváltoztatásával kapcsolatos októberi döntések visszavonását is kérik a testülettől. A téma napirendre vételéről a Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlés dönt majd.

Tóth Bertalan és Schmuck Roland szocialista képviselők szerint Pécsen koncepciók, stratégiák nélkül kívánja kivetni a megnövelt helyi adókat az önkormányzat. Ezért elsősorban egy, a gazdaság ösztönzését, a munkahelyteremtést, a helyi adópolitikát is érintő cselekvési programot kidolgozó grémiumnak kell megkezdenie a munkáját.

Ezzel egy időben azt is szeretné elérni az MSZP, hogy a csütörtöki városi közgyűlésevonja vissza a közgyűlés a közelmúltban elfogadott építmény-, telek-, idegenforgalmi és iparűzési adóra vonatkozó döntéseket. Ennek érdekében hatezer aláírást is összegyűjtöttek a szocialista aktivisták két hét alatt a város hét pontján.

A szakértő testület munkájában a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem, a munkaügyi központ, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja, a szakszervezetek, a munkaadói érdekképviseletek és a városfejlesztési cég szakemberei vennének részt.

A csütörtöki közgyűlés többségének szavazata szükséges előterjesztésük napirendre vételéhez. Ha a fideszes többségű közgyűlés nemmel szavaz, akkor azonban a soron következő ülésen mindenképpen tárgyalni kell a témát.

A Fidesz pécsi elnöksége közleményben reagált. Mint írják, az MSZP-sek „azt „elfelejtették” elmondani, hogy éppen a szocialista városvezetők által elkövetett bűnök miatt kellett változtatni az adószabályokon. Szerintük, ha Tóth Bertalan és társai a dolgukat tették volna, „ahelyett, hogy harácsoltak, és gyűjtögették a milliós jutalmakat, ma nem lenne szükség mindezekre”.

A Fidesz szerint a szocialisták „eladtak mindent, ami mozdítható volt, ingatlanokat és buszokat, elherdálták Pécs vagyonát, cégeit, szétverték a város intézményeit, a külföldi érdekeket szolgálták a pécsieké helyett. Veszélybe kerültek a szociális intézmények, az iskolák, a buszközlekedés, a dolgozók fizetései, még a temetkezés is”.

A mostani adóváltozások bevezetésének közvetlen oka ezért a Fidesz szerint a szocialisták felelőtlen és rossz gazdálkodása, sorozatos sumákolásuk, hazugságaik. „Ma a pécsieknek azért kell több adót fizetniük, mert Pécsett a mai szocialisták és elődeik kormányoztak 11 éven keresztül” írják.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.