5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaTudásközpont, Tettye - értékeltek a pályázók

Tudásközpont, Tettye – értékeltek a pályázók

Mint arról korábban beszámoltunk, az ekf.afal.hu oldalon meghirdetett, a kulturális fővárosi programot elemző rendhagyó kritikai pályázat eredményhirdetését tartják meg szerdán, Kis Eseti Vita keretében. Ennek kapcsán szemezgetünk a beérkezett pályamunkák közül:

Az EKF-program kapcsán általában „Elhallgatott kritika: Félbemaradt modernizációs kísérlet Pécsen” című írásában Bencze Zoltán arról értekezik, hogy pécsi EKF-pályázat különlegessége abban állt, hogy a kulturális megújulás programját egy komplex városfejlesztési koncepció keretei között fogalmazta meg. Ennek köszönhetően, a rendszerváltás óta először, olyan nagyszabású városvízió született Pécsen, amely régóta esedékes modernizációs célok megvalósítását helyezte előtérbe. A teljes írásért klikk ide!

Horváth Viktor pécsi író a Tudásközpontról fejtette ki véleményét „A könyvtár negyedik dimenziója” című írásában. „A Tudásközpont a pozőrség és voluntarizmus áldozata – alapkoncepciója melléfogás. Nagyszerű alkotás, de nagyszerűsége csak önmagát csodálja – velünk nem igazán törődik” – summázza a bevezetőben. A teljes szöveg itt érhető el!

„A Tettye és a Havihegy összepasszított együttese ugyanis a város léptékében azzá válhat, ami Budapestnek a Normafa, Bécsnek a Grinzing, vagy Rio de Janeirónak a Megváltó Krisztus a Corcovado-hegyen. Azaz az urbánus létnek és a természeti környezetnek egyfajta – többszörözötten is szakrális – csomópontja, amely akár pusztán szabadidős, akár hétköznapi játék és sport, akár művészeti, akár gasztronómiai akár vallási téren zarándokhely lehet” – foglalja össze gondolatait Bardóczi Sándor budapesti építész a tettyei köztér-rehabilitációról. Bővebben itt!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő