10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaUgró szöcskétől a világító gömbig – mindenkit vár a pécsi origamiklub!

Ugró szöcskétől a világító gömbig – mindenkit vár a pécsi origamiklub!

Csákó, repülőgép, hajó… Szinte nincs olyan ember, aki ne hajtogatott volna papírból valamit, ám a legtöbben búcsút vesznek ettől a tevékenységtől kisiskolás korukban. És milyen rosszul teszik! A Zsolnay Negyedben működő ingyenes origamiklubba gyerekeket és felnőtteket is várnak, tapasztalattól függetlenül. Wogerné Sági Judit, a kör vezetője mesél arról, hogy miért érdemes ellátogatni a foglalkozásra.

– Japánban már az 1600-as években is alkalmazták a technikát, de mennyire népszerű napjainkban az origami?

– Újra egyre nagyobb divatja van. Anno a ’80-as években volt egy jelentős divathulláma, most pedig újra egyre többször szerepel reklámokban, internetes felületeken, és egyre nagyobb a kíváncsiság az emberek részéről. Sok letölthető anyag van, akadnak, akik Youtube-ról tanulnak hajtogatni, de véleményem szerint sokkal jobb, ha személyesen zajlik a tanulás. A Zsolnay Negyedben működő klub több szempontból is vonzó: egyrészt kiváló társasági élmény, másrészt jó agytorna, közben pedig különböző használati- és dísztárgyakat készítünk.

– Miért lehet ilyen népszerű ez az elfoglaltság?

– Mindenkinek fontos, hogy legyen egy hobbija, és az emberek általában szeretnek a kezükkel létrehozni valamit. Az origami a szellemet és a kézügyességet is igénybe veszi, aktívan tartja. Japánban például számos idősekkel foglalkozó intézményben rendszeresen használják, hogy frissen tartsák ezt a korosztályt.

– Miket lehet készíteni a klubban?

– Vannak különböző mozgó játékok (például az ugró szöcske), sokféle ékszer, doboz, virág, állat, gyerekjáték, ajándékcsokor… Mindig van aktuális tematikánk is, ilyenek például ősszel a levelek, majd a karácsony, az ajándékcsomagolás… Egy alkalom alatt akár 4-6 alkotást is elkészíthet valaki, amit természetesen haza is vihet. Valóban minőségi munkák születnek, a legnagyobb sikere például a gömb formának szokott lenni, amit minimum 6 egyforma hajtásból készítünk és LED-eket is teszünk bele, így szép, világító gömböket kapunk.

– Mi a helyzet azokkal, akik ügyetlenek, ezért nem mernek csatlakozni?

– Mindenkit szeretettel várunk, korosztálytól és kézügyességtől függetlenül! A munkát ahhoz igazítjuk, hogy mennyire tapasztaltak, és szép fokozatosan haladunk. Ha valaki már úgy jön be, hogy „én olyan ügyetlen vagyok”, akkor először csak bemelegítjük a kezünket, nem kell mindennek olyan pontosnak lenni. Aztán szép lassan feloldódnak az érdeklődők és meggyőződnek róla, hogy ez nem olyan, mint az iskola, nem kell megfelelni, semmi baj, ha pontatlan a hajtás. Általában nagy sikerélményt és önbizalmat kapnak, hiszen úgy jöttek be, hogy nem vagyok képes rá, de úgy búcsúznak el, hogy mégis meg tudták csinálni. Az a célunk, hogy a résztvevők felszabadultan érezzék jól magukat.

******

Az origamifoglalkozás a Zsolnay Kert című projekt keretében kéthetente, a Zsolnay Negyed Ignác Házában (Kézműves Boltok Utcája) várja az érdeklődőket. A résztvevők biztonsága érdekében a foglalkozáson a maszk viselése kötelező és kézfertőtlenítési lehetőség is rendelkezésre áll. Következő időpontok:

  • október 10. 10.00–12.00
  • október 24. 10.00–12.00

A részvétel ingyenes! Támogatja az Európai Szociális Alap és a Pécsi Helyi Akciócsoport.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő