Újabb elismerésben részesült a Pannon Filharmonikusok

Rendhagyó módon a különleges zenei teljesítményt is díjazta az idei Armel Operafesztivál zsűrije, melyet a Pannon Filharmonikusoknak ítéltek oda.

Az Armel Operafesztivál történetében már második alakalommal részesíti különdíjban a nemzetközi zsűri a Pannon Filharmonikusokat. Az idei évben a versenyző produkciók mellett a kimagasló zenei teljesítményt is értékelve a produkció megvalósításában közreműködő zenekarnak is díjat ítéltek oda. A PFZ igazgatója Eötvös Péter Lady Sarashina című operájában nyújtott kivételes és magas színvonalú zenei megvalósításáért vehette át a megtisztelő elismerést július 6-án Budapesten.

A Pannon Filharmonikusok alapító partnere az Armel Operafesztiválnak, valamint 2008 óta rezidens zenekara is az eseménynek, így évről évre nagy sikerrel vett részt a kortárs operák kivételes bemutatóin. A tavalyi fesztivál során első alkalommal producerként szállt versenybe az együttes Rufus Wainwright operájának előadásával az Armel Operafesztiválon, amellyel elnyerte az Arte Televízió közönségdíját. Az ezt megelőző évben, 2016 nyarán a fesztivál legjobb produkcióját elnyert darabban, Eötvös Péter Senza Sangue című operájának bemutatóján közreműködött, melyet Alföldi Róbert rendezésében, Vajda Gergely vezényletével láthatott a közönség. Az elért eredmények azt mutatják, a rendszeres közönségsiker mellett a zenei szcéna ugyancsak elismeri a Pannon Filharmonikusok szakmai teljesítményét. Ennek talán az egyik legjelentősebb megnyilvánulása, hogy az idei fesztiválon ismét Eötvös Péterrel dolgozott együtt a zenekar, a Pannon Filharmonikusokkal került bemutatásra a világhírű zeneszerző Lady Sarashina című operája.

Az idei fesztiválon két alkalommal állt színpadra a pécsi együttes. Július 1-jén a nyitóelőadáson a svéd rendezésű Gluck: Orfeusz és Euridiké című darabban játszott Budapesten, majd július 4-én az Almási-Tóth András rendezte Eötvös opera bécsi bemutatóján Vajda Gergely vezényletével. A telt házas előadás óriási sikert aratott a közönség soraiban.

A nemzetközi tagokból álló szakmai zsűri a Pannon Filharmonikusokat különdíjban részesítette Eötvös Péter Lady Sarashina című operájának különleges és magas színvonalú zenei megvalósítását díjazva. A díjat Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója Vajda Gergely karmesterrel közösen vette át a budapesti díjátadó gálán.

„Jóleső meglepetés és nagy öröm volt számomra, mikor tudomást szereztem erről a különleges díjról. Őszinte megtiszteltetés a Pannon Filharmonikusoknak, hogy Eötvös Péter zenei anyagának autentikus megszólaltatójaként aposztrofálta a zenekart a nemzetközi zsűri” – nyilatkozta a díj átvételét követően Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Hirdetés