Újra Afrika-konferenciát szervez a PTE kutatóintézete

A Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontja, mely az egyetem Bölcsészettudományi Karának Politikai Tanulmányok Tanszéke mellett működik Magyarország egyetlen Afrikát kutató egyetemi szervezeteként, és az egyetem több karának oktatóját, kutatóját, hallgatóját köti össze.

hirdetés

A központ 2012. június 14-16. között második alkalommal szervez nemzetközi Afrika konferenciát a pécsi Tudásközpontban.

Az „Emerging Africa – Old Friends, New Partnerships and Perspectives for the 21st Century” című tanácskozás a századunkban egyre többpólúsubbá váló globális világban vizsgálja Afrika helyét, szerepét, lehetőségeit a régi (volt gyarmati) kapcsolatok, valamint a feltörekvő gazdaságok szerepvállalásának tükrében. A konferenciára tíz ország harminc kutatója érkezik, különböző tudományterületeket képviselve.

A június 14-ei nyitónapon a kínai-afrikai kapcsolatok egyik neves kutatója, Prof. Ian Taylor, a skóciai St. Andrews Egyetem tanára tart főelőadást. 15-én a politikai afrikanisztika világhírű szakembere, az iskolateremtő Prof. Goran Hyden, a University of Florida emeritus professzora elemzi az afrikaiak lehetséges válaszait az őket érő kihívások kapcsán – a kormányzástól a földtulajdonlás kérdésén keresztül egészen a középosztály megjelenéséig, jövőbeni megerősödésének esélyéig bezárólag.

A konferencia a 2007-ben Pécsett rendezett országos afrikanista konferenciát és a 2010-ben első ízben megszervezett nemzetközi Afrika-konferenciát követően immár hagyományosan invitálja a Pécsi Tudományegyetemre a térség és más kontinensek kutatóit.

A pécsi Publikon Kiadó által hatodik évfolyama megjelentetett Afrika Tanulmányok folyóirat mellett a PTE Afrika Kutatóközpont vezetésével új visegrádi partnerség keretében Central European Africa Studies Review címmel nemzetközi szakmai folyóirat indul ettől az évtől. Az idei szakmai tanácskozás előadásai részben e folyóirat első számában lesznek olvashatók.

A konferencia előadásai angol nyelven zajlanak. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Regisztráció a helyszínen.

A konferencia a PTE Rektori támogatási alapja, a PTE BTK kari konferencia támogatási kerete, valamint az Afrikai-Magyar Egyesület adománya segítségével, szoros együttműködésben a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközponttal valósul meg.

Forrás: PTE Afrika Kutatóközpont