12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapArtÚjra megcsodálhatjuk a nagyharsányi szoborpark emblematikus alkotását

Újra megcsodálhatjuk a nagyharsányi szoborpark emblematikus alkotását

Befejeződött a baranyai szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, Bocz Gyula Spirál elnevezésű szobrának helyreállítása, melyet immár a látogatók teljes pompájában, méltóságát visszanyerve csodálhatnak meg az újonnan átadott Kikerics panorámasétány és a fogadóépület mellett – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján.

Mint nemrég mi is megírtuk, szörnyű dolog történt a híres szoborral: tisztázatlan módon darabokra tört, gyakorlatilag elpusztult Bocz Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész hattonnás alkotása, főműve, a Spirál a nagyharsányi szoborparkban. Pedig csak nemrég tért vissza eredeti helyére, mivel 2017-től Budapesten, a Műcsarnoknál láthattuk kiállítva a közelmúlt csaknem elfeledett művészeire emlékező Félárnyékban című kiállítás részeként.

Valószínűsíthető volt, hogy a hazaszállítása kapcsán sérülhetett meg a különleges alkotás, most viszont teljeskörűen restaurálták, így visszatérhetett „otthonába”.

[su_box title=”A Spirálról” style=”soft” box_color=”#e8dcd6″ radius=”2″]A Spirál alkotója Bocz Gyula (1937–2003) Munkácsy-díjas szobrászművész. Az 1960-as évek eleje óta alkotott organikus-nonfiguratív szobrokat, elsősorban kő, ritkábban fém kisplasztikákat. Tág asszociációs térben mozgó, nagy gonddal megmunkált, sokszor jelszerű plasztikus formáinak egyik legjelentősebb példája a Spirál című alkotása (1971–1973). Ez a korszak legkiemelkedőbb, méreteiben legimpozánsabb darabja, amely a Nagyharsányi Szoborpark emblémájává vált – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán.[/su_box]

Képeink forrása: Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő