12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaÚjraindul a Mindentudás Egyeteme - Pécsett is

Újraindul a Mindentudás Egyeteme – Pécsett is

Barabási Albert-László fizikus, a bostoni Northeastern Egyetem professzorának szombati előadásával újraindul a hazai tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozata, a Mindentudás Egyeteme – hangzott el a szervezők pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom által alapított Mindentudás Egyeteme közel négy év szünet után, a Norvég Alap támogatásával, megújult szerkezettel és a tudomány újdonságaival tér vissza az előadótermekbe és a képernyőkre. A projekt összköltségvetése 840 millió forint.

Az új programsorozat abban különbözik a korábbi nagysikerű Mindentudás Egyetemétől, hogy a legújabb kutatási irányok és eredmények bemutatása mellett a tudomány társadalmi beágyazottságára, a kutatás-fejlesztésre és a társadalmi fogadtatásra is ráirányítja a figyelmet.

A program 4 tematikus blokkból áll: élet, környezet, társadalom és jövő. Az összesen 16 előadás e blokkokba illeszkedve követi egymást. Tíz előadásnak a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épülete ad otthont, a többit hat egyetemi városban: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben rendezik.

A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit rendre egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési aspektusait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, illetve a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri.

A tizenhat előadás témakörében összesen 48 televíziós műsor készül, amelyek a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban követhetők nyomon. Az előadás szerkesztett felvétele és a két kapcsolódó tévéműsor az előzetes tervek szerint egyhetes blokkokban kerül majd adásba és a televíziós sugárzással egy időben az interneten is elérhető lesz.

Barabási Albert-László, aki az Egyesült Államokból kifejezetten ez alkalomból látogatott haza, az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatóságáról tart előadást a budapesti közönségnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő