10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaÚtjára indult a Zenélő Egyetem

Útjára indult a Zenélő Egyetem

A magyar könnyűzenei élet elismert képviselői, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatói, és leginkább a zenét szerető egyetemisták a résztvevői a PTE úttörő kezdeményezésének, a Zenélő Egyetemnek (ZEN). A ZEN beemeli a populáris zenét az egyetemi képzésbe, segítséget nyújt az alkotni vágyó fiataloknak és felpezsdíti Pécs kulturális életét.

Ambiciózus és egyedülálló kezdeményezést jelentett be Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora december másodikán a II. Egyetemi Koncerten a Kodály Központban. A Zenélő Egyetem (ZEN) ötletgazdája és szakmai vezetője Beck Zoltán egyetemi adjunktus, illetve Beck Zoli, a 30Y frontembere, résztvevői pedig a magyar (könnyű)zenei élet ismert és elismert résztvevői, illetve a PTE oktatói és hallgatói. A ZEN a PTE keretein belül, a pécsi önkormányzat aktív támogatásával valósul meg.

„A populáris zene körbeveszi mindennapjainkat, folyamatosan együtt élünk vele, ám az oktatási intézményrendszerekbe mindez nehezen tagozódik be.” – indokolja a ZEN létjogosultságát Beck Zoli. A ZEN egyrészt ezen kíván segíteni azáltal, hogy a PTE tudományos kapacitását kihasználva a populáris zenét annak teljességében tárja az érdeklődő hallgatók elé, nem csupán a szűk értelemben vett zenére, zeneszerzésre koncentrálva, hanem a kulturális, társadalmi, gazdasági vetületekre is – ahogy az ötletgazda megfogalmazta, a ZEN elsősorban nem rocksuli, hanem egy olyan összetett program, amely mindenkit vár, akit bármelyik vetülete érdekel a (könnyű)zene néven ismert komplex jelenségnek.

Mindez azonban csak az egyik része a ZEN-nek, amely nem csupán a populáris zene tudományos igényű értelmezését kínálja, hanem az alkotás örömét is a kreatív fiatalok részére. A program központi magja a tutori rendszer, amely szintén a zenei alkotói tevékenységek egészének lefedésére törekszik a zeneszerzéstől, hangszereléstől kezdve a hangrögzítésen át egészen a kész produkció színpadra állításáig, népszerűsítéséig. A PTE fogékony hallgatóit mindebben a ZEN tutorai segítik, akik mind elismert képviselői területüknek.

A Heaven Steet Sevenből és a Sori&Poolekból ismert Takács Zoltán Jappán a hangrögzítés, zenei producerség modult vezeti, Szepesi Mátyás, az Erik Sumo Band és Harcsa Veronika menedzsere az artist management területéért felelős, Urbán Ernő, az Erla Sound vezetője a hangosítás és fénytechnika titkaiba avatja be az érdeklődő hallgatókat, a dizájnnal Szénássy Alex, a nemzetközileg elismert dizájnercsoport, a Laboratory Group vezetője foglalkozik, míg zenei kommunikáció Artner Szilvia Sissohoz, a Magyar Narancs, illetve a Revizoronline újságírójához tartozik.

„A Zenélő Egyetem nem az egyetem, mint intézmény, hanem az egyetem, mint hallgatók, az egyetem, mint oktatók, az egyetem, mint közösség számára fontos” – mondja a kezdeményezésről Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, aki a kezdetektől fogva támogatta a terv megvalósulását. A PTE első embere szerint bár az egyetem jelenlegi formájában már 11 éve létezik, még mindig nem alakult ki egységes egyetemi közösség a korábban különálló részek egészeként, és a ZEN nagy lépést tehet ebbe az irányba.

A Zenélő Egyetem szervezeti egysége most van felállítás alatt; az egyetemi kurzusok már jövő félévben elindulnak, a tutori rendszer ezután kristályosodik ki. Mindezt követi a rendezvényszervezés a ZEN keretein belül, hiszen fontos cél a felfedezett fiatalok pályájának beindítása és Pécs, illetve az egész ország zenei életének felpezsdítése, gazdagítása. Ennek keretében a ZEN partnerségre törekszik a magyar egyetemi városok klubjaival, a magyar kulturális és könnyűzenei fesztiválokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő