6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaÚtra indul a Pécsi Balett

Útra indul a Pécsi Balett

A hivatásos együttesek mellett amatőröknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít a IX. Magyar Táncfesztivál, amelyet június 17. és 23. között rendeznek meg Győrben.

A seregszemle átfogó képet ad a hazai táncéletről – mondta Kiss János, a fesztivált rendező Győri Balett igazgatója az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Fellép a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, az Experidance és a pécsi együttes is. A műfaj széles palettája mutatkozik be a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve a néptáncon át a városi folklórig.

Táncolj és mosolyogj! a fesztivál szlogenje, a rendezvény ugyanis önkéntes operatőrök közreműködésével csatlakozott ahhoz a több tucat országot érintő korábbi nemzetközi kezdeményezéshez, amelyben filmesek által megörökített mosolyokból elkészült a világ mosolyfilmje.

Az alkotás világpremierjét a táncfesztivál nyitónapján tartják este 9 órakor a Győri Nemzeti Színház előtti téren Hozleiter Fanni, a Kerekesszékkel a világ blog szerzője és a film francia rendezője, Frédéric Viau-Davodeau közreműködésével. Kiss János megjegyezte, hogy Hozleiter Fannit, Mosolykát a projekt nagykövetének választotta a nemzetközi filmes csapat. A IX. Magyar Táncfesztivál védnöki szerepét is vállalta a kerekes székes lány, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ő is tud táncolni, mivel a táncoláshoz „a lábnál fontosabb a lélek”.

A fesztivál hét napján három állandó helyszínen, a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, továbbá a Kisfaludy Teremben és a teátrum előtti téren, valamint számos belvárosi helyszínen tizennyolc professzionális együttes, több külföldi előadó és több táncműhely, stúdió mutatkozik be.

A megnyitón Áttörés címmel két egyfelvonásost mutat be a vendéglátó Győri Balett. Az üvegház című kompozíciót a belgrádi születésű, nemzetközi hírű táncművész, Leo Mujic koreografálta, a Kodály Zoltánnak emléket állító alkotás koreográfusa Velekei László.

Másnap a színházi tánckarok találkozóján a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház, a budapesti Madách Színház, a soproni Petőfi Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a veszprémi Petőfi Színház tánckarai mutatkoznak be. Régi adósságát törleszti a táncszakma azzal, hogy az érdeklődés középpontjába állítja a színházi társulatok táncosainak produkcióit – jegyezte meg Kiss János.

A továbbiakban gálaműsor keretében láthatja a közönség a Magyar Táncművészeti Főiskola produkcióját, a Török Állami Balett, a Nyizsnyij Novgorod-i Állami Balett és a Szlovák Nemzeti Balett szólistáinak előadását. A gálán fellép még a Magyar Nemzeti Balett és a Pécsi Balett. A Bozsik Yvett Társulat az Orfeusz és Euridikét mutatja be Győrben, a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali hold című produkcióját, a Duna Művészegyüttes pedig a Feketeerdő című táncjátékot viszi színre. A Háromszék Táncegyüttes a teátrum előtti téren mutatkozik be a közönségnek. Az Experidance közös produkcióban a békéscsabai Jókai Színházzal a Frank Sinatra – A hang című táncjátékot adja elő a fesztivál zárásaként. A városi táncok legújabb műfaját, az urban hiphopot táncshow keretében mutatják be a győri táncstúdiók, így az amatőr világ is bekapcsolódik a fesztiválba.

A programot worskshopok egészítik ki: lesz kizomba worskshop afrikai ritmusokra és argentintangó-műhely, amelyet élőzenés latin táncparti, valamint a Hoppáré Együttes fellépése követ az El Paso Tánc és Rendezvénycentrumban.

A táncfesztivált a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház társszervezésében rendezi meg a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, a Nemzeti Táncszínház együttműködésével és a város támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő