11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapArtVándorkiállítás nyílt Semmelweis munkásságáról

Vándorkiállítás nyílt Semmelweis munkásságáról

Semmelweis Ignácra, Magyarország legkiemelkedőbb orvosára emlékezik a pénteken megnyitott orvostörténeti kiállítás a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán. A vándorkiállítás, nem csak a kétszáz éve született, „anyák megmentőjeként” elhíresült orvos élettörténetét mutatja be, de arra is kitér, hogy miért telt 30-40 évbe, hogy a világ elismerje kutatásait.

Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese kiemelte a kiállítás megnyitóján pénteken, hogy a múzeumok nem elszigetelten működnek egymás mellett, hanem összefognak, így egy kiemelkedő sorozat vagy vándorkiállítás esetén könnyen egymásra találnak. Mint mondta, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum tárlata először Pécsett mutatkozik be idén, Semmelweis Ignác születésnapjának kétszázadik évfordulóján.

Őri László, Pécs alpolgármestere pénteken elmondta, országszerte emlékezünk a Semmelweis emlékév keretében erre a nagyszerű emberre, a magyar egészségügyi élet kiemelkedő alakjára. Az alpolgármester felidézte, hogy 2013-ban a világemlékezet részévé nyilvánították a magyar orvos gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit, majd hozzátette, hogy Semmelweis Ignác egy olyan név a köztudatban, melyet nem csak az orvosok, egészségügyben dolgozók ismernek.

– Tudás és lelkiismeret: ezzel a két jelzővel írható le az ő jelleme, munkássága, életének tragikuma és sikere egyaránt – mondta el Őri László.

Magyar László András, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója a vándorkiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy a magyar tudomány rengeteg tudóst adott a világnak, ám Semmelweis egy azon kevés tudósok között, akinek neve a szakmán kívül is ismert és világhírű.

– Semmelweis felfedezése korszakos volt az orvostudomány történetében, hiszen ő bizonyította be először, hogy a bomlott szerves anyag fertőz, mindezt pedig azelőtt tette, hogy a bakteriológia és a virológia megjelent volna a színen. Felfedezésével megnyitotta azt a kaput, mely a sebészet 19. és 20. századi diadalútjához vezetett, hiszen ez a diadalút két alappilléren nyugodott: a higiénián és a hatásos fájdalomcsillapításon, altatáson – mondta el Magyar László András a pénteki eseményen.

Hozzátette, hogy a tárlat nem csak a kiemelkedő orvos munkásságát és életútját kívánja bemutatni, hanem arra is választ próbál adni, hogy miért nem fogadták el a tanait azonnal, és miért kellett közel negyven év ahhoz, hogy nemzetközileg elismert tudós váljon belőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő