11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaVarázslatos valóság

Varázslatos valóság

A fizika és a kémia szavak sokakban a száraz és érthetetlen tudományokat idézik fel. A Zsolnay Kulturális Negyedben látható Varázsóra előadóinak célja, hogy mindezt eloszlassák, és megmutassák a természettudományok izgalmas világát. Hogy hogyan? Például rakétákkal, robbantásokkal, közel -200 ℃-os, cseppfolyós nitrogénnel, muzsikáló teáskannával, testünkön áthaladó, ám veszélytelen villámokkal, de leginkább: a szakértelem és a szórakoztatás páratlan ötvözésével! Szász János Péter fizikus mesélt a különleges programról.

Mi is az a Varázsóra?

Ez egy interaktív előadás, mely során nem mindennapi fizikai és kémiai kísérleteket mutatunk be. Érdekes, ismeretterjesztő bemutatóink nem csak izgalmasak, hanem igyekszünk illusztrálni általuk a jelenségek hátterében lévő okokat is. Hány decibellel kiabálunk, hogyan keletkezik hang egy trombitában, mitől világit a fénycső, vagy mi lenne egy virággal, ha a Marsra vinnénk? Így az óvodásoktól egészen a felnőttekig mindenki számára tartogatunk érdekességet.

11O26A3552
Szórakoztató formában, játszva tanulhatnak a fiatalok

Miben más ez, mint az iskolai fizikaórák?

Sok-sok kísérletet mutatunk és igyekszünk bevonni a közönséget, hogy maguk is kipróbálhassák, megtapasztalhassák a fizika és a kémia izgalmas oldalát! A komolyság és a távolságtartás helyett vidám és közvetlen a légkör. Magáért beszél, hogy az egyik előadásunknak már a címe is humoros: „Kénes kérdések, savahihető kémikusok”…

Milyen témájú bemutatókat láthatnak a vendégek?

2013. októberi nyitásunk óta már több mint tízféle bemutató futott, ezekből öt most júliusban is látható, van, ami a hangok, míg egy másik az ütközések világát mutatja be. A tanév végére való tekintettel pedig összeállítottunk egy válogatást az eddigi legkedveltebb, „legütősebb” kísérletekből. Több tematikus bemutató is készült, például az Állatkertek Éjszakájához kapcsolódó Állati kísérletek, vagy Földöntúli kísérletek, amit a Csillagászati Héten mutattuk be először.

Mikor és hol láthatók a bemutatók?

A nyári vakáció idején, júliusban és augusztusban hétköznapokon hétfő kivételével minden nap várjuk az érdeklődőket a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjának 24-es termében. Augusztusban ezen kívül a Szamárfül Fesztiválon két alkalommal jelentkezünk, 21-én 13.30 és 14.30-kor „Kísérletezzünk a szabadban!” című bemutatónkkal. Augusztus 26-án ismét csatlakozik a Zsolnay Negyed a Pécsi Állatkerttel az Állatkertek Éjszakája országos rendezvényhez, ebből az alkalomból Állati kísérletekkel várjuk az érdeklődőket 15.30, 16.30 és 17.30-kor, szintén kinti helyszínen, a Látogatóközpont előtt.

Mennyire szoros a Varázsóra összefonódása a Labor – Interaktív Varázstérrel?

Szoros a kapcsolat, a Varázsórákon gyakran terítékre kerülnek a Labor játékai is. A Varázsóra a Labortól függetlenül is látogatható, ugyanakkor közös a gyökere a két programnak: megvalósul Öveges professzor álma, hogy a látogatók megérinthessék a tudományt és játszva tanulhassanak. Sőt, természettudományos programcsomagot is kínálunk, amellyel a Labor, a Varázsóra és a Planetárium együtt, kedvezményesen látogatható.

A Zsolnay Kulturális Negyed további természettudományos kínálata:

Planetárium

Mikor lesz a világvége? Léteznek földönkívüliek? Hazugság, hogy járt ember a Holdon? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a Zsolnay Negyed Planetáriumában, ahol szakértő csillagászok tartanak élőszavas előadásokat a tudományt és a scifi filmekből ismert szórakoztató kérdéseket ötvözve. Európa egyik legmodernebb Planetáriumaként különleges látványtechnikával rendelkezik, a nyolc méter átmérőjű kupolára pedig nem csak csillagokat vetítenek, hanem a térben és időben való utazásra, sőt idegen bolygókon való leszállásra is lehetőség van. A Planetárium célja a csillagászati-űrkutatási-, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés mellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is. A nyári szünetben még több bemutató közül választhatunk!

 

Labor – Interaktív Varázstér

Egyszerre nyújt szórakoztató és tartalmas kikapcsolódást a „pécsi Csodák Palotája”, mely otthont ad számos játéknak és kísérletnek. A játszósaroktól a Fény termén át a Tesla tekercsig sok érdekességet kipróbálhatnak a látogatók, hiszen a kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező!

c04
A Labor – Interaktív Varázstérben bárki „megérintheti a tudományt”
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő