Vasarely Hungarikonok kiállítás

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára, ennek a kollekciónak az ősbemutatója lesz április 14-én este nyolckor a szentendrei Erdész Galériában, ahol a világhírű művész unokája, a Vasarely Alapítvány elnöke, Pierre Vasarely mond megnyitót

Májusban a tárlat Budapesten lesz látható a Berekai Art Stúdióban, majd augusztus közepétől szeptember végéig a Pécsi Galériában, ezt követően a győri Esterházy Palotában tekinthetik meg az érdeklődők.
A Hungarikonok Gyűjtemény legutóbb a 2015-ös milánói Világkiállításon szerepelt külföldön, a Vasarely-hungarikonok iránt máris érdeklődés mutatkozik Bécsből, Barcelonából, Párizsból és Delhiből.
A speciális kollekció úgy jött létre, hogy Pierre Vasarely –  Méhes Károly ötlete nyomán – a nagyapja dolgozóasztalából származó kétborítéknyi színes, geometrikus papírkivágást juttatott el a Hungarikonok tulajdonosához, Kárpáti Tamáshoz. Az ő felkérésére itthon és külföldön élő magyar művészek ezek felhasználásával hoztak létre Vasarely-ihlette műtárgyakat: „nagy öregek és nagy fiatalok”, többek között Konok Tamás, Orosz István, Fehér László, Szurcsik József, Pinczehelyi Sándor, ef Zámbó István, a Verebics testvérek, Weiler Péter gyarapították a gyűjteményt. A rangos alkotógárdában Botos Péter és Kóródi Zsuzsanna az üvegszobrászokat, Kaiser Ottó és Tóth György a fotósokat képviseli, míg a friss Munkácsy-díjas, „neonszobrászként” ismert Hérics Nándor különleges, világító led-hologrammal jelentkezett. Fürjesi Csaba Salzburgból, Naomi Devil Bécsből, Kecskeméti Sándor Berlinből, Fülöp Tibor pedig Barcelonából juttatta el munkáját.
A tárlat anyagából hamarosan album is megjelenik.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét