11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsVasárnap: kórusok a bazilikában

Vasárnap: kórusok a bazilikában

Október 23-án, vasárnap este nyolc órakor kezdődik a Kórusok koncertje a Pécsi Bazilikában, a ZeneSzüret programsorozat keretében.

A Liszt-év rangos eseményének, a ZeneSzüret elnevezésű, többnapos rendezvénynek egyik kiemelkedő programja a Kórusok koncertje – az este folyamán hat énekkar tiszteleg Liszt Ferenc emléke előtt.

Az orgonánál Balatoni Sándor orgonaművész ül majd – a művész neve zeneszerzőként, egyházi zenészként, valamint tanárként is jól ismert a zenei világban, több hazai díj és kitüntetés birtokosa.

Az este folyamán elsőként a negyvenegy fős Pécsi Kamarakórus lép fel Tillai Aurél vezetésével. Liszt „Ave Maria”, és a „Vater Unser” című darabjait adják elő. Az utánuk következő fellépők a Mecsek Kórus tagjai, Kertész Attila vezényletével. Előadásukban a Missa Choralis című, vegyeskari mise Kyrie és Gloria tételeit hallhatja a közönség.
A Schola Cantorum Sopianensis, a Pécsi Bazilika Palestrina Kórusa, valamint a Szekszárdi Madrigálkórus együtt lép a közönség elé, a kórusokat Jobbágy Valér vezényli. A három énekkar által felcsendül a Szekszárdi Mise néhány tétele: a Sanctus, Benedictus, s az Agnus Dei dallamai. Az együttes előadás után a Lakner Tamás vezette Bartók Béla Férfikar következik a Szekszárdi Mise Credo tételével, valamint a kifejezetten férfikarra írt „Gottes ist der Orinet” című szerzeménnyel.

Az estét összkari fellépés zárja, amely során Kodály Zoltán Liszt Ferenchez írt műve, és Liszt „Tu es petrus” elnevezésű, egyházalapításról írt szerzeménye hangzik el.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő