Vegyen csúcs Zsolnay-tárgyakat milliókért!

A világon másodszor rendeznek Zsolnay-aukciót Budapesten, most a Virág Judit Galériában. Századelős remekművek kerülnek kalapács alá november 20-án a Budapest Kongresszusi Központban. Eddig egyszer volt Zsolnay árverés, 2007-ben egy osztrák gyűjtő 398 tárgyát árverezték el a Polgár aukciósházban.

A magyar és nemzetközi műkereskedelem számára is kivételes eseményen egyetlen gyűjtemény 57 tárgyát árverezik el. A kollekció historikus anyagában megtalálhatóak a manufaktúra legfontosabb művészeinek kerámiái: Klein Ármin, Zsolnay Teréz és Júlia, illetve Sikorski Tádé darabjai. Az aukciós anyag a gyár kollekcióiból számos sorozatot is felvonultat, többek között az Arab-, a Wanda- és a Mályva-sorozat tárgyait. A tételek között egészen kivételes darabok is szerepelnek. A szecessziós kollekció egyik legszebb műve a Táncoló nőalakokból formált kancsó. Ezt Mack Lajos készítette Apáti Abt Sándorral közösen: a szakemberek szerint ez az egyik legszebb, színekkel kidolgozott variációja a tárgynak. Az 1903-ra datált kancsó kikiáltási ára 1 millió forint.

A kollekció egyik másik fontos műtárgya, Apáti Abt Sándor Karcsú kancsó stilizált, mályvás díszítménnyel című munkája, amelyet ugyancsak 1 millió forinttól kínálnak az érdeklődőknek. Az 1906-ban készült tárgy különlegessége a relief-szerű, síkba süllyesztett kazettás felületképzésben rejlik. Az árverés egyik leglátványosabb tárgya Hidasi Pilló Sándor műve, az 1911-ben készült millenniumi reminiszcenciákat idéző nagy váza, melynek kikiáltási ára 1 millió 600 ezer forint.

Kapás Nagy Mihály nevéhez fűződik a gyűjtemény két remekműve, a plasztikai bravúrnak tekinthető igen ritka Bogáncsváza, amely 2 millió forinttól, és a sokak szerint a legszebb Zsolnay-tárgynak tartott Elefántfejes váza, amely 3 millió forinttól kelhet el.

A kollekció alapját a harmincas években a Zsolnay családdal közvetlen kapcsolatban álló pécsi, valamint egy nagybajomi kereskedőcsalád műtárgyai alkották. Véletlen egybeesés, hogy a két család gyermekei már felnőttként, a hetvenes években Budapesten találkoztak, nem is sejtve, hogy felmenőik évtizedekkel azelőtt már ismerték egymást. Az ismeretséget házasság követte, így tudott egyesülni a két gyűjtemény, amelyet mindvégig nagy becsben tartottak. A kollekció ezt követően további darabokkal bővült, és jelenleg 57 tételt számlál. A műtárgyak megtekinthetőek a Virág Judit Galéria kiállításán november 5. és 19. között. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az aukciós katalógusban két tárgy esetében jelezték, hogy restauráláson estek át, ennek ellenére a licitálóknak érdemes tüzetesen ellenőrizniük a tárgyakat, mielőtt leütik őket.

 

hirdetés