Vérbeli horvát dínomdánommal mutatták be Pécsett a pagi csipkét

Tánccal, dudaszóval, legendás horvát sajtokkal, sóval, olívaolajjal, sonkával és persze a főszereplő pagi csipkével várták az érdeklődőket a pécsi Dóm Kőtárban január 15-én este. Az itt megnyitott egynapos csipkekiállítás apropóját a Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének 28. évfordulója és a horvát soros EU elnökség megkezdése adták. 

Pécs és Pag különleges kapcsolatáról a szigeten található pécsiek által kedvelt nyaralóhely, Vlašići kapcsán is többször írtunk már, például ITT és ITT. Városunknak azonban hosszú évek óta horvát testvérvárosi kapcsolata is van Eszékkel, így a jó kapcsolat horvát szomszédainkkal már régóta megalapozott. Köszönhető ez persze a Pécsett élő nagy létszámú horvát nemzetiség tagjainak is.

A csipkekiállítás megnyitóján Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja és pagi vendégei – többek között a horvát város polgármestere, közgyűlésének elnöke és az Idegenforgalmi Közösség vezetője – a Pécsett élő horvát nemzetiségiekkel együtt élvezhette a pagi népviseletben fellépő táncosok és dudás produkcióját, valamint az egyenesen Horvátországból érkezett finomságokat.

Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja köszönti az egybegyűlteket
Vendégként egy pagi asszony is érkezett, aki a csipkefonás művészetét a helyszínen mutatta be

A pagi csipke világszerte ismert, az egyik legszebb és legértékesebb emlék, melyet ottani nyaralást követően akár ajándékba is hazavihet a turista. Több minta és forma létezik, a többi csipkétől abban különbözik, hogy vékony, de kemény fonalból készítik.

A pagi juhsajt Horvátország egyik legjobb, sőt egyesek szerint a világ legjobb kemény sajtja. A szigeten élő juhok által legelt gyógynövények és a bura névre hallgató szél által arra ráhordott só adja különleges ízét. Pag neve egyébként mindenkinek ismerős lehet, aki járt már magyar élelmiszerboltban, hiszen tengeri só kategóriában szinte mindenhol a horvát szigeten előállított fűszert vásárolhatjuk meg. De híresek a pagi sonka, a bárányhús, az olívaolaj is.


Hirdetés