Vidámság a Tubatigrissel és a Trombitaparipával

November 19-én, szombaton délután négy órakor kezdődik a Brass in the Five kvintett különleges produkciója, a „Brass Cirkusz” a Művészetek és Irodalom Házában.


Az előadás során a zenekar és Méhes Csaba mozgásművész átveszik egy cirkuszi társulat szerepét, s maguk teremtenek könnyfakasztó vidámságot a gyerekek és a felnőttek számára. A produkció három évvel ezelőtt díjnyertes lett a Budapesti Fringe Fesztiválon.

Az együttes kilenc műsorszámában a barokk muzsikától az utcazenén át a dzsessz műfajáig szinte minden megtalálható. Formabontó koreográfiák, képzőművészeti remekek és látványos ötletek kísérik a fellépéseket. Természetesen a közönség sem marad ki a sorból: a zenekar sokszor bevonja nézőit a játékba. A kvintett tagjai: Tóth Tamás (trombita), Simai László (trombita), Koppányi Béla (harsona), Takács Tibor (tuba) és Soós Péter (kürt).

A formáció a kilencvenes években alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Eleinte csupán egy kamaravizsga jelentette a közös munkát. A fordulópontot II. Erzsébet angol királynő magyarországi látogatása jelentette: a szervezők a Zeneakadémiát kérték fel a díszhangverseny megszervezésére. A királynő kedveli a rézfúvós zenét, így az intézmény a kvintettet ajánlotta.

A sikeres fellépés után a királynő személyesen gratulált nekik: „Remélem, még találkozom ezzel a remek együttessel!” A dicséret után kezdődött meg a valódi közös munka, a csapat pedig az első „rajongó” előtt tiszteleg angol elnevezésével.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés