5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaVilághírű jazz zenész a Kodályban

Világhírű jazz zenész a Kodályban

November 18-án, pénteken este hét órakor a világhírű dzsesszzenészt, Avishai Cohent köszöntheti a közönség a Kodály Központban.Avishai Cohen legújabb lemeze, a Seven Seas bemutatókörútja kapcsán lép fel a Kodályban. A zenész saját internetes oldala szerint az új album bővelkedik a könnyed, nosztalgikus dallamokban, amelyek felelevenítik a régmúlt emlékeit, s magukkal ragadnak, mint egy utazás az ismeretlenbe.

Érdekesség, hogy lemezein nagy hangsúlyt fektet a dzsessz műfaj elemeire, amelyek keverednek az izraeli, andalúz, zsidó és arab dallamvilággal. Ám néhány dalból populárisabb hangzású átirat is készült, amelyekhez videoklip is társul. A „fertőző” jóságról szóló „Shalom Aleichem”, vagy az érzelmes „Shuvi Elay” igen népszerű az átiratok között.

Az izraeli származású művész kalandos utat járt be a siker eléréséig. Bár fő hangszere a nagybőgő, közel áll hozzá a zongora, a basszusgitár, s az éneklés, emellett zeneszerzőként és rendezőként is ismerik. Eleinte hazájában, majd New Yorkban tanult, miközben kisebb klubkoncertekből, utcazenélésből élt.

Néhány, klubfellépésekkel teli év után érkezett az áttörés: a nemzetközileg ismert zongoraművész, Chick Corea meghívta őt az együttesébe, hogy nagybőgősként ott kamatoztassa tudását. A közös munka után, nyolc évvel ezelőtt Cohen saját triót alapított, mellette pedig szólókarrierjét építette. Pályafutása során olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint például Bobby McFerrin, Herbie Hancock vagy Alicia Keys.

Pénteki koncertje után másnap már Milánóban lép fel, legközelebb pedig jövő év áprilisában érkezik hazánkba – mindenképpen érdemes hát most a Kodály Központ termében helyet foglalni, és egy élménnyel gazdagodni.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő