12 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapKoncertVilághírű zongoraművész lép a Kodály Központ színpadára

Világhírű zongoraművész lép a Kodály Központ színpadára

Bár már évekkel ezelőtt bejelentette, visszalép a koncertezéstől, most ismét a Kodály Központban köszönhetjük Maria João Pires zongoraművészt, aki a svájci Verbier Fesztivál rezidens kamarazenekarával muzsikál együtt a Filharmónia Magyarország pécsi Mesterbérletének december 12-i hangversenyén.

Mint olvasható a Filharmónia ajánlójában, Haydn és Mozart zenéjének egyik világszinten is legavatottabb karmestere, Takács-Nagy Gábor most saját együttesével ad koncertet – Beethoven mellett természetesen Mozart műveiből.

Mozart D-dúr („Haffner”) szimfóniáját követően d-moll zongoraversenyét hallhatjuk a koncerten.

[su_quote]Az elmúlt évtizedek legnagyobb Mozart-játékosa, Maria João Pires épp ezzel a darabbal vált legendássá, mikor egy próba nélküli koncerten ébredt rá, hogy korábban rossz darabot gyakorolt[/su_quote]

– osztja meg az érdekességet a Filharmónia Magyarország.

A felismerés után hibátlanul játszotta el a d-moll zongoraversenyt.

Maria João Pires

A hangverseny zárásaként egy Beethoven darab csendül majd fel. A zeneszerző harminckét évesen, 1802-ben ismerte fel, hogy romlik a hallása. Ugyanebben az évben azonban elkészült a 2. szimfónia, amely energikus, életigenlő és szenvedélyes: jelentős lassú bevezetővel, dallamilag már-már pazarló lassú tétellel, a zenetörténet első zenekari scherzójával, és egy igen szokatlan fináléval.

További részletek itt olvashatók a koncertről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő