5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaVilágörökség: Pécs évi 10 millióra pályázhat

Világörökség: Pécs évi 10 millióra pályázhat

Komoly turisztikai célú fejlesztésekre ad lehetőséget a pécsi ókeresztény emlékhelyeken a jövőre életbe lépő világörökségi törvény.

Üveges Attila, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. világörökségi divízióvezetője csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a parlament által elfogadott jogszabálynak köszönhetően Pécs évente 10 millió forint pályázati támogatást költhet a Cella Septichora Látogató Központ és a hozzá kapcsolódó világörökségi helyszínek népszerűsítésére, felújítására, az érdeklődők tájékoztatását szolgáló eszközök fejlesztésére.

Megjegyezte: terveik szerint a látogatóközpontban korszerűsítik az informatikai és információs eszközöket, az ezzel kapcsolatos változások már 2012 első felében érzékelhetőek lesznek.

Üveges Attila példaként említette, hogy lecserélik az érintőképernyőket és a tablókat, projektoros vetítőberendezést vásárolnának, a turisták tájékoztatását háromdimenziós animációval is segítik, s egy épületenergetikai korszerűsítésre is sor kerül.

Hozzátette: emellett szeretnék, ha idővel a székesegyház nyugati oldalán található, falfestményrészleteket rejtő Cella Trichora is megnyílhatna az érdeklődők előtt.

Kálóczi Lola, az örökségkezelő társaság munkatársa arról szólt, hogy a pécsi világörökségi helyszínek népszerűsítése, élményszerű bemutatása érdekében nagy hangsúlyt fektetnek múzeumpedagógiai programok szervezésére, amelyek keretében a lakosság lehető legszélesebb körének nyújtanak érdekes, színvonalas, egyben ismeretterjesztő kikapcsolódást.

A pécsi ókeresztény emlékhelyek világörökségi listára kerülésének tizenegyedik évfordulóján, november 12-én különleges programokra várják az érdeklődőket. A gyerekek a látogatóközpontban időkapszulák után kutatva gyarapíthatják történelmi ismereteiket, a felnőttek a Janus Egyetemi Színpad a Hit és szerelem a holtak városában – Szent Iréneusz igaz története című előadást láthatják.

November 26-án családi nap lesz kézműves foglalkozásokkal, december 17-én pedig az antik római karácsonyokat elevenítik fel a kora keresztény temetkezési helyeken.

Pécs hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A Cella Septichora Látogató Központ kialakítása az Európa Terv Regionális Operatív Program keretében 2004-ben elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A cél az volt, hogy a 4.-6. századi kápolnákat, temetőket, sírkamrákat a lehető leglátványosabban mutathassák be az érdeklődőknek.

Az ókeresztény emlékek vonzerejének növelését célzó másfél milliárd forintos fejlesztés Pécs történetének legnagyobb régészeti vállalkozását foglalta magában. Az ókeresztény sírhelyek feltárása 1782-ben kezdődött és nagyobb megszakításokkal négy évvel ezelőtt ért véget.

A munkálatok során látogathatóvá tették az addig feltárt ókeresztény, továbbá római kori emléket. A könnyebb bemutathatóság érdekében feltárták és üvegmennyezettel borították a Cella Septichorát, a sírkamrák közötti átjárhatóságot pedig föld alatti utakkal biztosították. A helyszínen rendre kiállításokat is tartanak és filmvetítésekkel ismertetik meg a vendégeket a sírkamrák történetével, feltárásuk menetével.

Régészek már az 1930-as években tervezték, hogy a feltárt értékeket egy 150 ezer pengős beruházást követően átfogóan tárják a látogatók elé, ez az elképzelés azonban a második világháború miatt akkor nem valósulhatott meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő