5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaVilágszerte imádják ezt a pécsi fiatalt!

Világszerte imádják ezt a pécsi fiatalt!

Négy magyar művész – köztük a pécsi Várdai István – a világ legkeresettebb zenészei között – derült ki Bachtrack brit komolyzenei adatbázisból. Elképesztő pécsi siker!

A világ legnagyobb internetes komolyzenei adatbázisa elkészítette részletes statisztikáját arról, kik voltak az előző év legfoglalkoztatottabb muzsikusai, mely zeneszerzők darabjait játszották a legtöbbet a világ koncerttermeiben és operaházaiban, mely operaházakban tartották a legtöbb opera- és balettelőadást, és milyen zenei trendek rajzolódtak ki 2016-ban.

A Bachtrack kimutatásai a 2016-ban rendezett több mint 32 ezer komolyzenei koncert, opera- és balettelőadás adataira épül. A komolyzenei adatbázis 2010 óta von mérleget, és 2015-höz képest mintegy ötezerrel több koncert, előadás alapján állította össze múlt évi statisztikáját.

Budapest, 2016. december 12. Várdai István csellómûvész játszik egy 1673-ban készült Stradivari-csellón a Mûvészetek Palotájában rendezett sajtóbemutatón 2016. december 12-én. A hangszert, amelyen korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell világhírû, csellómûvészek játszottak egy német mecénás adta a magyar mûvésznek tartós használatra. MTI Fotó: Kovács Tamás
Várdai István csellómûvész játszik egy 1673-ban készült Stradivari-csellón 

Adatai alapján a világ legkeresettebb csellistája 2016-ban Várdai István volt, megelőzve a francia Gautier Capucont, a norvég Truls Morkot.

A zongoristák mezőnyében Várjon Dénes a harmadik lett, Schiff András pedig a hetedik. A hegedűsök között Baráti Kristóf a hatodik helyen végzett.

A 2009-ben Junior Prima Díjjal kitüntetett pécsi művész páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt, s 2014-ben első lett Münchenben, az ARD Nemzetközi Csellóversenyén.

A pécsi születésű zenész egyébként egy névtelen mecénástól több milliárd forint értékű az olasz mester, Stradivari által készített csellót kapott.

Minden idők leghíresebb hangszerkészítője körülbelül 1100 hangszert készített, közülük 750 maradt fenn, ebből mindössze 65 cselló. Egy-egy Stradivari-cselló ára dollármilliókban, forintmilliárdokban mérhető. A Várdai István által használt, 1673-ban készült hangszer volt az első cselló, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, önállóan készített.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő