Villamos zenelépcső és orgonák a pécsi fesztiválon

Megint dörzsölhetik a tenyerüket a komolyzene pécsi szerelmesei: október elején itt a hatodik Zeneszüret Fesztivál, egészen különleges programokkal. Idén a fesztivál tematikájának a középpontjában a karmester áll.

Ne lepődjön meg senki, ha október hatodika és tizedike között flashmobokba, élő zenébe, táncprodukciókba botlik a város terein. A Kodály emlékévben a neves zeneszerző előtt is tisztelegnek számos alkotásával, de az orgonának is hangsúlyos szerep jut, az Angster manufaktúra alapításának 150. évfordulója kapcsán.

A Kodály Központban vendégeskedik a Budapesti Fesztiválzenekar, fellép a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, a Pécsi Művészeti Symphonic Band. A városban is számos helyen a zenéé lesz a főszerep: október 9-10-én a Ferencesek utcai villamos mellett délutánonként „zenelépcső” várja a pécsieket, október 9-én este Kodály Háry János c. műve hangzik el a Széchenyi téren.

A tavalyi fesztivál is nagyon népszerű volt

Mindezek mellett a karmesteri hivatásról szóló filmvetítések is lesznek minden nap a Színház téri Filter kultúrkávéházban.

Október 8-án Szamosi Szabolcs ad orgonahangversenyt, az érdeklődők látogatást tehetnek az Angster orgonagyárba, a gyerekek még egy síp kiöntését is megnézhetik.

Hoppál Péter kulturális államtitkár, a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, a hatodik alkalommal megrendezendő Zeneszüret Fesztivált a pécsiek már jól ismerik és szeretik, a programot szervező Filharmónia Magyarország pedig az egyik legkomolyabb intézménye a kulturális államtitkárságnak, és egyre nagyobb az igény a komolyzene iránt is. Az adatok ezt megerősítik: 2009-től 2016-ig a komolyzenei koncertekre jegyet váltók száma mintegy egyharmaddal növekedett.

Lakner Tamás, Hoppál Péter és Szamosi Szabolcs a sajtótájékoztatón

– Van tehát igény a magaskultúrára, nagy erénye a Filharmóniának, hogy folyamatosan magas színvonalú tartalmat kínál a közönségnek, és külön figyelmet szentel a fiatalok megszólításának, – mondta Hoppál. Hozzátette: a pécsi fesztiválkínálat kora tavasztól egészen őszig bezárólag nagyon impozáns.

Hirdetés