Virágkor vagy pusztulás? Ilyen volt Pécs a török hódoltság alatt

Újabb hiánypótló kötet jelenik meg december 15-én Pécs történetéről, mely a várost a török hódoltság idején mutatja be. Megtudhatjuk, mi lett a jelentős középkori város sorsa 1543 után: virágkort vagy pusztulást hozott Pécsre a török uralom. 

hirdetés
Uránia Mozi

A nyolc kötetesre tervezett Pécs monográfia újabb része, a Pécs története III. A török hódoltság korában (1543–1686) című kötet hatalmas érdeme, hogy átfogó képet ad a város hódoltság alatti életéről és sorsáról, emellett nagyon olvasmányos, tele van színes képekkel és térképekkel, így hasznos és érdekes olvasmány lehet mind a szakemberek, mind a laikus olvasók számára.

A kötetet december 16-án 16 órakor mutatják be egy online esemény keretében, melyre regisztrálni ide kattintva tudunk.

Az egyébként december 15-én megjelenő harmadik kötetet most kedvezményesen rendelhetjük elő: ha december 24-ig vásárolnánk meg, az árból 25 százalék kedvezményt biztosít a Pécs Története Alapítvány.

Bizonyára szép ajándék lenne a fa alá mindazoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt és szívesen olvasnának Pécs történetéről.

Íme dr. Vonyó József előszava a könyvhöz:

A magyar társadalom nagy részének e korszakról alkotott képét régi – a korabeli valóságot torzító – sztereotípiák uralják: török hadak dúlása, a magyar lakosság kifosztása, évszázados értékek elvesztése, meg a hódítók ellen küzdő magyar végváriak hősiessége.

A TÖRÖK FORRÁSOK PEDIG VIRÁGZÓ VÁROSRÓL ÍRNAK.

Melyik álláspont igaz? Mi lett a jelentős középkori város sorsa 1543 után? Virágkort vagy pusztulást hozott Pécsre a török uralom? Az oszmánok csak romboltak, vagy értéket is teremtettek? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a korszak kiváló kutatói – szigorú szakmai szempontok alapján.

Az eddigi szakirodalom kritikai elemzésére és új forrásanyag feltárására alapozott munka hiteles képet ad a város oszmán igazgatásáról és a térségben betöltött politikai, katonai szerepéről épp úgy, mint a lakosság arányainak és helyzetének alakulásáról, a muszlimok és keresztények viszonyáról.

Árnyalt képet kap az olvasó a sokszínű gazdasági és a kulturális életről, mely révén Pécs a 16–17. században egyszerre lehetett a magyarországi hódoltság egyik legjelentősebb muszlim vallási és kulturális központja, a 16. században az unitárius vallás Erdély mellett meghatározó centruma, a 17. században pedig a jezsuita rend révén a katolikus megújulás fontos bázisa.

A szerzők meggyőzően bizonyítják, hogy az oszmánok nemcsak romboltak, hanem jelentős értékkel gazdagították is a várost. Pusztulását pedig nem maga a török uralom okozta, hanem a katonai akciók – a költő Zrínyi Miklós 1664. évi támadása és a felszabadító háború.

A kiváló turkológus, Fodor Pál szavaival: »ennek a kötetnek nemcsak az az érdeme, hogy teljes, pontos és világos képet ad Pécs hódoltság alatti életéről és sorsáról. Hanem az is, hogy aki elolvassa, az egész korról, az egész török hódoltságról is átfogó képet kap.«

A szakszerű és olvasmányos, színes képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált könyv hasznos és érdekes olvasmány lehet mind a szakemberek, mind a laikus olvasók számára.

További részletek és rendelés itt.