5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaVisszatért bicikliútjáról Wintermans

Visszatért bicikliútjáról Wintermans

Simon Wintermans Pécsen élő holland művészettörténész az éjjel érkezett vissza 23 napos, 3047 kilométeres bicikliútjáról, amellyel virtuálisan összekötötte az idei két Európa Kulturális Fővárost, a finn Turkut és az észt Tallinnt.A budapesti Észt Intézet bejárata előtt a világlátott kerékpár fogadta szerdán a Wintermans sajtótájékoztatójára érkezett újságírót. A nagy utazásból megtért Simon Wntermans elmondta, hogy Budapestről repülőgéppel utazott Turkuba és onnan kerekezett az egész Finn-öblöt megkerülve Szentpétervár érintésével Tallinnba. Conway biciklijével 23 nap alatt tette meg az utat, ez napi átlagban 127 kilométert jelentett 20 kilométer feletti óránkénti sebességgel.

Lahtiban kedves ünnepséggel fogadták, mert a finn város Pécs testvérvárosa. A továbbiakban magára volt utalva, mert tavaly novemberben jelezte csak, hogy folytatni kívánja azt az utat, amelyet a Pécs2010 EKF programban elkezdett és kerékpárral virtuálisan összekötötte Péccsel a másik két kulturális fővárost Essent és Isztambult.

A késői jelentkezés miatt kimaradt Turku és Tallinn EKF programjából, ezzel a pénzügyi támogatásból, de tervéről így sem tett le és elindult, hogy tovább keresse az európai egységet.

Mint elmondta, nem találta, mert a Finnországból Oroszországon át Észtországba vezető útja arra döbbentette rá, hogy még létezik a „vasfüggöny”, vagyis a teljes határzár a finn-orosz, illetve az orosz-észt határon, ahol szigorú útlevél- és vámvizsgálat és határőrség állítja meg a határtalan Európához szokott utazót. Reménnyel töltötte el azonban, hogy a határokon innen és túl a mindennapi életben semmiféle ellenérzést, gyűlöletet nem tapasztalt az orosz emberek iránt és viszont.

Wintermanst megtréfálta az időjárás, mert az előrejelzések hideg éjszakákat és esőt jósoltak, ezért a téli hálózsákját vitte magával és ehhez képest +20 fokosak voltak az éjszakák. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a 23 nap alatt mindössze öt alkalommal aludt panzióban, legtöbbször alkalmi hálóhelyei voltak, mint a Helsinki előtti szigeteken a Suomenlinna 250 éves svéd katonai erődítmény. Hamina finn kikötőváros és egyben orosz határváros erődjébe pedig jelbeszéddel kéredzkedett be az éjjeliőrnél – aki csak finnül beszélt -, a belső udvaron sátor állt a másnapi várjátékokra, és abban tölthette az éjszakát.

„Észtországot, amelyről igen kevés tudásunk van, keresztül-kasul bebicikliztem és holland lelkemnek jót tett, amikor egy szélmalomba húzódva éjszakáztam” – idézte föl útját a kalandvágyó művészettörténész, aki arra bíztat mindenkit, hogy időnként lépjen ki a mindennapi rutinból és ismerkedjen más világokkal, még kispénzzel is, mert nagyon tanulságos.

Simon Wintermans, a sportos művészettörténész megjegyezte, hogy okulva mulasztásából, már most szervezi a jövő évi európai kulturális fővárosok: a szlovéniai Maribor és a portugáliai Guimaraes közti kerekezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő