A legkorábban előre láthatóan jövő nyár–ősz tájékán fogadhat újra látogatókat a Széchenyi téri múzeum.

Május 2-án a munkaterület átadás-átvételi eljárásával megindult a Régészeti Múzeum Széchenyi téri épületének egy évtizede várt rekonstrukciója – jelentette be a múzeum előtt Ruzsa Csaba alpolgármester.

– Ez az épület jelenleg Pécs egyik legnagyobb szégyenfoltja. Ebben az elhagyott, leromlott állapotban áll 13 éve, azt pedig egy pécsinek sem kell elmondani, hogy mennyire csúfítja el a belváros, a főtér képét – mondta az alpolgármester.

Ráfér a felújítás az épületre

Ruzsa Csaba felidézte, hogy a felújításra korábban – az előző városvezetés idején – a megye, majd a város nyert pályázati forrást, de a kivitelezésre kiírt korábbi közbeszerzésre a rendelkezésre álló összegnél magasabb árajánlatok érkeztek be, ezért akkor nem indult meg a felújítás.

Kiemelte, hogy 2020-ban, a sajtótájékoztatón is jelenlévő Csúcs Zoltán vezette Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-vel közösen kezdték el megvizsgálni, hogy mit is lehetne tenni az el sem indult pályázati projekttel. Elindult egy hosszú szakmai munka – folytatta –, amely 2021 tavaszára eljutott odáig, hogy a frissített műszaki tervdokumentáció alapján megállapították: felújítható, megépíthető az épület, noha az építészeti- és építőanyagárak alakulása, valamint a régészeti szempontoknak történő megfelelés miatt nem úgy, ahogy több mint 10 éve tervezték.

Csúcs Zoltán és Ruzsa Csaba

Gyakorlatilag egy teljesen új projektet dolgoztak ki az elmúlt év során, amelyet néhány hónappal ezelőtt fogadtak el, mondta az alpolgármester, majd hozzátette, hogy a nyílt kiviteli közbeszerzési eljáráson nyertes Strabag Építő Kft. munkatársai május első hetében már fel is vonulnak a hivatalosan átadott munkaterületre.

A projekt bruttó 1,3 milliárd forintból valósul meg (de van egy tartalékkerete is például az esetlegesen megemelkedő építőipari árak fedezésére), ebből renoválják az épületet és alakítják ki a kávézós kerthelyiségét. Ruzsa Csaba kitért arra, hogy a múzeum a Magyar Géniusz Programban nemrég 100 millió forintos forrást nyert el az épületben megrendezendő új állandó kiállításra, tehát ebből a keretből rendezik majd be az intézményt.

A legfontosabb kérdés nyilván az, hogy „mikor lesz kész”. Az alpolgármester elmondta, hogy a munkára 12 hónap áll rendelkezésre, tehát a különböző engedélyezési folyamatokat is beszámítva nagyjából jövő nyárra el fog tűnni a város egyik legszembetűnőbb szégyenfoltja. Ezután kezdődik csak meg a múzeum berendezése.

A tényleges megnyitással kapcsolatban Ruzsa Csaba óvatosan fogalmazott: mint mondta, boldog lesz, ha jövő szeptemberre látogatható lesz az intézmény.

Újságírói kérdésre az alpolgármester elmondta, hogy az építkezés miatt leginkább a gyalogos forgalmat érintő lezárásokra kell számítani, az autós forgalmat előre láthatóan csak rövid ideig, ideiglenesen fogja érinteni a munka.

– Alpolgármesterségem egyik legnagyobb vágya volt, hogy végre felújítsuk az épületet. Személy szerint én azt mondom, hogy ha ez megvalósul, akkor már volt értelme ennek az egésznek – mondta Ruzsa Csaba.

Egy teljesen új múzeum születik

Az önkormányzat a sajtótájékoztató után küldött közleményében ismertette a projekt részletes tervét. Ebből kiderül többek között, hogy az épületet kívül-belül renoválják és restaurálják, akadálymentessé teszik, új tetőt is kap, megtörténik továbbá a teljes energetikai felújítása és kialakítják a már említett, közösségi térként is funkcionáló kávézós kerthelyiséget is (ahová akkor is kiülhetünk, ha épp nem múzeumozunk).

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lesz lehetséges. A kapualjból keleti irányba indulva jutunk az előtérbe, innen indul az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső, továbbá innen keletre lesznek megtalálhatók a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségek (ruhatár, a lift, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhely, férfi és női mosdók). A nyugati épületszárny északi sarkán szintén szociális helyiségeket alakítanak ki.

Az állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kap majd helyet. A meglévő emeleti tereket teljesen felújítják, és azokat úgy alakítják ki, hogy a kiállítóterek jól körbejárhatók legyenek.

Az emeleten emellett egy múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz és tudományos kutatómunkákhoz is megfelelő teret hoznak még létre. Kiemelik, hogy a Janus Pannonius Múzeum szakembereinek javaslata szerint az emeleti kiállítótér számos interaktív kiállítási elemet is tartalmaz majd.

A tervek alapján egy olyan raktáregységet is létrehoznak, amelyben a folyamatosan gyarapodó leletanyagot megfelelően lehet tárolni.

A felújított intézményben a tervek szerint egy integrált kiállítótér is készül: a múzeum folyamatosan bővülő régészeti leletanyaga mellett a helytörténeti és a néprajzi kiállítás egy-egy darabja is helyet kap majd itt.

Hirdetés