10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaWashingtonban játsszák Ascher Tamás sydneyi Csehov-rendezését

Washingtonban játsszák Ascher Tamás sydneyi Csehov-rendezését

Washingtonban is bemutatják Ascher Tamás sydneyi Csehov-rendezését: a Ványa bácsi című előadást Cate Blanchett főszereplésével augusztus 4-től láthatja a közönség a Kennedy Center színpadán.

A Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő és drámaíró férje, Andrew Upton vezette Sydney Theatre Company 2010 novemberében tűzte műsorra Ascher rendezését. A produkcióban olyan ismert színészekkel dolgozott a magyar alkotó, mint a Jelena Andrejevnát alakító Cate Blanchett (A Gyűrűk Ura), az Asztrovot játszó Hugo Weaving (Mátrix) és Ványa bácsi szerepében Richard Roxburgh (Moulin Rouge).

Ascher Tamást Katona József Színház-beli Ivanov-rendezésének nagy sikerű sydneyi vendégszereplése nyomán kérték fel a Csehov-darab színpadra állítására. A magyar rendezővel Szakács Györgyi jelmeztervező, Lengyel Anna dramaturg és Khell Zsolt díszlettervező dolgozott együtt. A darabból az előadáshoz új fordítást készített Andrew Upton.

A sydneyi bemutatóról megjelent kritikák szerint az előadás „ragyogóan friss, vicces és megrendítő”, „minden egyes színész játéka kivételes”. Máshol az olvasható: „nagy öröm volt látni, hogy kihozták a Ványa bácsi-ból a humort, és nem esetlen tragédiaként játszották, ahogyan általában értelmezik a darabot”. Mint írják, a darab hősei „olyanok, mint egy csomó izgatott, idegesítő gyerek”.

A kritika dicséri az új fordítást is, Khell Zsolt apró részletekre is ügyelő díszletét, Szakács Györgyi jelmezeit és Aschert, akivel kapcsolatban kiemeli, hogy a rendező a sztereotip Csehov-képpel szemben érthető és életszerű módon mutatja be a hanyatlást.

Az előadás az 50-es, 60-as évek amerikai és ausztrál filmjeiben látható falusias, vidékies farmvilágot idézi fel. A négy felvonást egy összevont térben játsszák, csak kisebb változások vannak a színpadképben.

A Szonyát alakító Hayley McElhinney, a Szerebrjakov szerepében látható John Bell és a dadust játszó Jacki Weaver mellett Sandy Gore, Anthony Phelan és Andrew Tighe szerepel az előadásban.

A Sydney Theatre Company produkcióját augusztus 4. és 27. között játsszák a Kennedy Centerben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő