8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaSzínház: elindul a felújítás

Színház: elindul a felújítás

Bár csak kis lépéssel, de megkezdődik a Pécsi Nemzeti Színház felújítása azzal, hogy az önkormányzat megrendeli a másfél évvel ezelőtt ideiglenesen megerősített erkély rendbehozatalához szükséges terveket. A remények szerint még idén újjáépítik a kilépőt, s a város elkötelezett a díszlettár födémkárosodásának és a zenekari árok feletti boltozati rendszer hibáinak kijavításában is.

Fotó: Müller Andrea

Korábban többször beszámoltunk a színház épületét, gépészetét illető problémákról, ám mindeddig alig történt előrelépés a városi és állami fenntartású intézménynél ennek kapcsán. Minap azonban konkrétumokról szól Nagy Csaba alpolgármester egy közgyűlési előterjesztésben. A város ugyanis megrendeli a bő másfél évvel ezelőtt életveszélyesnek minősített erkély felújításának tervezési munkálatait, s még idén megkezdődhet a megerősítés is.

Az erkély állapotáról még 2008 nyarán tájékoztatták a színház vezetői az önkormányzatot. Mint nem sokkal később kiderült, a statikai szakértői vélemény alapján szükségessé vált a tartószerkezet azonnali aládúcolása, s az erkélyt tartó konzolok cseréje, az ezt szolgáló kerámiák restaurálása. Kis híja volt akkor annak is, hogy az erkély aládúcolása helyett az erkély felfüggesztésével és a csupasz acéltartók beépítésével oldják meg a problémát. Ezt a tervet azért módosították végül, hogy a főbejárat használható maradjon, s ne kelljen körbekeríteni az épületet.

Az önkormányzat részéről a felújítás tervezését és a kivitelezést azért kell mielőbb megrendelni, mert az ideiglenes, fa tartószerkezeten repedések mutatkoztak, azaz vagy újjá kell azt építeni, vagy gondoskodni kell a végleges megújításról. Ez utóbbi mellett döntött a városvezetés, így a probléma még idén, hosszú távra is megoldódik.

Persze nem ez az egyetlen probléma a színházzal kapcsolatban. Ugyanígy gyors intézkedésekre van szükség a díszlettár födémkárosodásának és a zenekari árok feletti boltozati rendszer meghibásodásának problémáját illetően is. Ezek hibáira egy, a színház állapotáról 2009-ben végzett, teljes körű felmérés mutatott rá.

Az erkélyre, s ezen problémák kezelésére egyelőre az a mintegy hatvanmillió forint áll rendelkezésre, amelyet tavaly saját költségvetéséből, nagy nehézségek árán megspórolt a Nemzeti vezetősége. A remények szerint a munka nem áll meg, ugyanis a teátrum gépészete, hang- és fénytechnikája is elavult, ahogy a díszletmozgató berendezés is az utolsókat rúgja.

Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetője azt mondta: örülnek a város döntésének, azaz, hogy végre komolyan foglalkozik a város a teátrum problémáival. Mint hozzátette, a munkák számára a legjobb időszak szeptember első feléig kínálkozik. Bár az erkélyen és a díszlettáron az évad során is lehet dolgozni, a zenekari árok feletti részt – ami az igazgató szerint mintegy tíznapos munkát igényel – őszig mindenképpen érdemes lenne kijavítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő