11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaZárul a Pannon Filharmonikus sorozata a Müpában

Zárul a Pannon Filharmonikus sorozata a Müpában

Pénteken fejeződik be a 200 éves pécsi zenekar, a Pannon Filharmonikusok 2011-es budapesti bérletsorozata a Művészetek Palotájában, Csalog Gábor zongoraművész közreműködésével, Vass András vezényletével. Budapesti bérletét 2012-re is meghirdeti az együttes.

Haydn D-dúr (A csoda) szimfóniája, Kurtág …quasi una fantasia… című alkotása és a 100 éve elhunyt Gustav Mahler I. (A titán) szimfóniája lesz műsoron pénteken este. Az utóbbi kompozíciót korábban az együttes lemezre is játszotta Hamar Zsolt vezényletével. A koncert így a jelen és a múlt hagyományainak laza összefüggéseihez id kapcsolható – vélte Gráf Orsolya, az együttes kommunikációs menedzsere.

Mint az MTI-nek felidézte, a zenekar a fővároson kívüli társulatok közül elsőként és egyedüliként indított 2006-ban budapesti hangversenysorozatot a Művészetek Palotájában. Közben megnyílt a pécsi hangversenyterem, de a Pannon Filharmonikusok hétvégi – péntek esti – bérletsorozatát 2012-ben is megrendezik a Müpában.

Januárban a tervek szerint két Rahmanyinov-mű mellett Sosztakovics X. szimfóniáját adják elő. Rahmanyinov c-moll zongoraversenyének szólistája Bogányi Gergely lesz, a karmesteri pódiumon testvére, az együttes új zeneigazgatója, Bogányi Tibor áll majd.

Márciusban egy huszadik századi ritkasággal kezdenek: Hacsaturján D-dúr fuvolaversenyét Michael Martin Kofler fuvolaművész szólaltatja meg. A mű valójában átirat: maga a szerző biztatta a híres fuvolistát, Jean-Pierre Rampalt elkészítésére. Ő új kadenciával látta el a darabot. Berlioz Fantasztikus szimfóniája is elhangzik, Pawel Przytocki vezényletével.

A fiatal hegedűművész-nemzedék egyik legjobbja, Baráti Kristóf Sosztakovics I. hegedűversenyét mutatja be a Pannon Filharmonikusokkal az áprilisi koncerten, amelyet Brahms Tragikus nyitánya vezet be. Végül a szerző I. szimfóniáját játsszák az észt Olari Elts irányításával, aki tavaly áprilisban már dolgozott a zenekarral.

A budapesti sorozat utolsó hangversenyét 2012-ben is májusban tartják, ezt ismét a zeneigazgató, Bogányi Tibor vezényli, szólistája Perényi Miklós lesz. A zárókoncerten 20. századi francia komponisták műveit tűzik műsorra: Henri Dutilleux Danse fantastique-ját (Fantasztikus tánc) és a Tout un monde lontain (Egész távoli világ) című csellóversenyt – Perényi tolmácsolásában. Debussy A tenger című szimfonikus költeménye után a hangversenyt egy komolyzenei sláger, Ravel Bolerója zárja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő