5 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaZene és költészet találkozása

Zene és költészet találkozása

Kedden este nyolckor a Sétatér színpadán a Szélkiáltó és a Kaláka tagjai közös koncerttel keltik új életre a költészet gyöngyszemeit.

A két együttes a közös fellépésen együtt képviseli a népdalokat, a költők és néphagyomány által íródott verseket. Mindkét zenekar népes rajongótáborra tett szert az elmúlt évtizedek alatt, amely az új generációk megjelenésével egyre csak nőtt.

A Kaláka tagjai a hatvanas évek vége óta közel ezer dalt készítettek ismert és kevésbé ismert költeményekkel. Huszonöt albumuk mellett olyan animációs filmekhez is írtak dalokat, mint a Magyar népmesék vagy a Mesék Mátyás királyról. Becze Gábor nagybőgős, Radványi Balázs mandolinművész, valamint a Gryllus fivérek, Vilmos (gitár, cselló) és Dániel (furulya, klarinét) bejárta Európát és Dél-Amerikát, emellett eljutottak Japánba és Tajvanba is.

Klasszikus és népies hangzással életre keltett versekkel foglalkozik a Szélkiáltó együttes. A hetvenes években alakult pécsi formáció nagy hangsúly fektet a Pécsett élt és élő költők – Janus Pannonius, Bertók László, s még sokan mások – műveinek megismertetésére. Az évtizedek alatt számos díjjal gazdagodott, egyúttal rengeteg tagváltáson ment keresztül. Ma a Szélkiáltót Lakner Tamás hegedűművész, Rozs Tamás gordonkás, Keresztény Béla gitáros és Fenyvesi Béla furulyaművész alkotja.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő