7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFekete"Zene nélkül nem lehet élni"

„Zene nélkül nem lehet élni”

Radóczy Jusztina sok jó zenésszel állhatott már egy színpadon, legyen szó bármilyen stílusról, számára ez a legjobb tanulási forrás. Mai napig rendszeresen jár workshopokra, és gyűjti a tapasztalatokat. Nem mellesleg énekstúdiót vezet és Jazzimpair zenekarával a mainstreamben utaznak. Ismerjék meg a Pécs Abszolút Nője verseny újabb jelöltjét!

– 15 év alatt sok formációban énekeltél, a dzsesszen kívül más műfajokba is belekóstoltál, mégis itt kötöttél ki.

– Ez áll hozzám a legközelebb. Semjén Dávid dzsesszgitárossal négy évig duóban működtünk sikeresen. 2013-ban felújítottuk e régi-új formációt Bánki Géza csatlakozásával, aki a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola ütős tanára és ebben a formációban cajonon játszik – ez egy Peruból származó „doboz”, ami valójában dob. Ezt a dzsesszgitár-ének-cajon hangzást Varga Péter Bálint pozanos barátunk időnként rézfúvós hangszerekkel fűszerezi. Dzsessz-sztenderdek mellett popdalok, valamint régi magyar slágerek is kerültek repertoárunkba.

Radóczy Jusztina1

– Azt mondtad, apai ágon öröklődött a zenélés iránti vágyad.

– Már az ükapám is zenész volt. 1974-ben születtem Budapesten, de egy kis faluban, Újlengyelben nőttem fel. Kisgyermekként a zenetanulást az anyatejjel szívtam magamba. Zongorázni tanultam, így Békéscsabán a Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségiztem zongora szakon. Utána Pécsre jöttem, itt a Művészeti Karon karvezetésből diplomáztam 1997-ben. Ezután Budapestre jártam dzsesszéneklést tanulni, de anyai teendőim miatt csak tavaly, 2013-ban szakvizsgáztam.

– A megélhetési problémák rányomják a bélyegüket a zenészek életére is, egyre kevesebb a lehetőség az élőzenére. Hogy élitek túl?

– Hajsza folyik a lehetőségekért, ami nem tesz jót a művészetnek, de csapatunkat összetartja a hasonló ízlésvilág és hasonló célok. Nem a „befutásra” hajtunk, szeretjük az újdonságokat, örömet szerzünk magunknak és a közönségnek. Zene nélkül nem lehet élni, ebben egyetértünk, és abban is, hogy ezt nem lehet hajszolva művelni.

Radóczy Jusztina3

– Régi vágyad teljesült a Dzsászti Énekstúdióddal. Mit kell tudni erről, mi a tanítási módszered lényege, mire neveled a tanítványokat?

-Pop-dzsessz énekstúdiómban a fiatalok az énektanuláson kívül hallásfejlesztést, intonációs és zenekari gyakorlatot is szerezhetnek. A karácsonyi koncertsorozatunk nagy sikerrel zajlott, rengeteg élményt szereztünk magunknak és a közönségnek is. Fontos, hogy a zenészek találkozzanak egymással, megismerjék városukban a társaikat, tanuljanak egymástól, így az énekesek köré zenekart is szerveztem. Célom, hogy egyfajta olvasztótégellyé váljon ez a stúdió és több fiatal hangszeres zenész is részt vegyen a koncertjeinken, akár örömzenéléssel is. Óriási élmény volt látni az énekórán tanultak kikristályosodását a próbákon, mennyi lendületet adhat közös produkció, végül a siker. Fontos a stúdió munkájában még a vidámság és lazaság, amíg építő jellegű. Bárki csatlakozott hozzánk, itt a fiatalok nem féltékenyek egymásra, koncert előtt bátorítják, segítik egymást és a jó hangulat mindenkiből a legjobbat hozza ki. A zenéléshez meg kell mutatni legbelsőbb titkainkat a színpadon, ami az egymás iránti bizalom nélkül nem biztos, hogy működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő