5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsZeneSzüret Lisztre hangolva - Fesztivál Pécsett

ZeneSzüret Lisztre hangolva – Fesztivál Pécsett

Hosszú szünet után ismét lesz komolyzenei fesztiválja Pécsnek és a régiónak: a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező Nonprofit Kft. Liszt Feenc születésének 200. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal indítja el egyhetes sorozatát október 21-én.

A fesztivál sajátossága, hogy a klasszikus zenén kívül úgynevezett crossover muzsika is megszólal, lesznek konferenciák, beszélgetések, filmvetítések, kiállítások, szinte valamennyi művészeti ág jelen lesz az eseménysorozatban – mondta el az eseménysorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a fesztivál és a koncertszervező cég igazgatója.

Ezt a karaktert a jövőben is megtartják, amikor majd évenként más és más zeneszerző munkássága köré építik a fesztivált, amelynek egyelőre igen szerény, 10 millió forintos a költségvetése. Ennek ellenére nagynevű művészekkel köszöntik a Liszt-születésnapot és az októberi ünnepnapokat, köztük például Pécs török uralom alóli felszabadulásának 325. évfordulóját.

Október 21-én a Szent István téri Liszt szobor alatt a Pécsi Vasutas Koncertfúvósok nyitják meg a fesztivált, este a Művészetek és Irodalom Házában vívja zongorapárbaját Balog József és Borbély László.

Október 22-én, Liszt születésnapján a reggeltől késő estig tartó, különböző helyszíneken rendezett eseménysorozatban a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban Liszt- és Wagner-műveket játszanak, az A-dúr zongoraversenyt Fülei Balázs szólaltatja meg, vezényel Christian Schumann.

Este a Palatinus Szállóban hallható Szakcsi Lakatos Béla Lisztre hangolva című műsora, amelynek közreműködője a Pannon Filharmonikusok egyik koncertmestere, Gyermánné Vass Ágnes. A pécsi kórusok koncertjére október 23-án este kerül sor a bazilikában, másnap Sebestyén Márta és vendégei Liszt korának népi és társasági zenéjét mutatják be a Kodály Központban a Company Canario historikus táncegyüttes közreműködésével.

Egyedülálló programot állított össze Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp október 25-re. Liszt Faust-szimfóniájának kétzongorás, ma még kiadatlan változatát adja elő Ránki Dezső és Klukon Edit. Ránki Dezső elmondta, hogy a Weimarban fellelt kéziratból, amelyet Liszt maga készített, Gémesi Géza zeneszerző készített számukra játszható kottát. A változat a Faust szimfónia korábbi verzióján nyugszik és olyan ihletett hangzású, hogy semmiféle hiányérzetük sincs.

Ránki Fülöp a B-A-C-H fantázia és fúgát szólaltatja meg, és még egy különlegességre számíthat a hallgató: Klukon Edit kérésére a Salve Reginát Dukay Barnabás dolgozta át zongorára és gyerekkarra.

Szamosi Szabolcs, aki hosszú évek óta a pécsi bazilika orgonistája, felhívta a figyelmet arra, hogy felújított hangszerükön október 26-án az 1978-as Budapesti Nemzetközi Orgonaverseny győztese játszik Liszt- és Brahms-műveket.

A fesztivált a Nemzeti Filharmonikus Zenekar estje zárja október 27-én. A koncerten Sosztakovics első gordonkaversenyét Heinrich Schiff szólaltatja meg, a program egyébként a filharmónia Mesterbérletének első eseménye is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő