ZION: erős mezőny verseng a döntőben

Múlt héten tartották a ZION Hangja 2011 elnevezésű tehetségkutató verseny második elődöntőjét a pécsi Zenész Ifjúsági Otthonban. A megmérettetésen, akárcsak az első fordulóban, ismét három zenekar jutott tovább a szeptember 9-ére kitűzött döntőbe, amelyen a zsűrinek az erős mezőny miatt várhatóan cseppet sem lesz könnyű dolga.
Mint korábban beszámoltunk róla, a ZION augusztus elején hirdette meg tehetségkutató versenyét főként fiatal pécsi együttesek számára. A felhívásra végül tizenöt zenekar jelentkezett, a megmérettetésen 13 csapat vett részt, és az elődöntő két fordulójából összesen hat – jórészt alternatív, illetve rockzenét játszó – csapat jutott tovább a szeptember második péntekére szervezett döntőbe. (A résztvevő formációk neveit cikkünk végén találják.)

A győztesnek komoly lehetőségeket tartogatnak a szervezők: a magyar könnyűzenei élet prominenseinek pécsi koncertjei előtt léphetnek fel a ZION-ban, valamint hangfelvétel-, lemezfelvétel-, illetve demokészítési lehetőséget is felajánlanak részükre.

Egyre növekvő érdeklődés kísérte a versengést, ugyanis míg az első elődöntőn az indulókon kívül közel hatvan fő vett részt, a második alkalommal a közönség kétszáz szavazatot adott le az általuk legjobbnak ítélt produkciókra – tudtuk meg Kerekes Kornéltól, a kezdeményezés szervezőjétől, aki Koszits Attila zenei újságíróval és Meszes Balázzsal, a Punnany Massif nevű formáció tagjával együtt zsűrizte a fiatal zenészeket.

Hozzátette: a fellépéseket követően a zsűri hasznos, szinte minden részletre kiterjedő tanácsokkal látta el a résztvevőket azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben min kell javítaniuk, illetve mire érdemes figyelniük.

Kerekes elárulta: mind a szakmai zsűrinek, mind pedig az értékelésben ugyancsak résztvevő közönségnek igen nehéz dolga volt, ugyanis meglepően sok fiatal, saját zenét játszó, egyéni hangzást képviselő, autentikus csapat nevezett.

A szeptember 9-ére szervezett döntőn – amelyet a Pécs TV felvételről teljes egészében sugározni fog – arra is kiemelten figyelnek a szakmai véleményezők, hogy a zsűri tanácsait mennyire sikerült megfogadniuk, produkcióikba beépíteniük a fiatal zenészeknek. De ugyanilyen fontosnak tartja Kerekes, hogy továbbra is autentikus műsorral lépjenek fel úgy, hogy közben jól érzik magukat és érvényesül az energiájuk.

Mint azt a szervező megfogalmazta, céljuk, hogy a fent említett nyereményeken kívül egyfajta tehetség-utógondozással tudjanak hozzájárulni a résztvevő csapatok zenei fejlődéséhez, jövőbeli karrierjének építéséhez, illetve alkotásaik országos ismertségűvé tételéhez. Az ingyenesen megtekinthető döntőre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az első elődöntő nyertesei:
1. Mr. 12Trees (dallamos rock)
2. Backseat Burnin’ (metál)
3. SirVive (a tehetségkutató legfiatalabbakból álló zenekara, rock)

A második elődöntő nyertesei:
1. Millennium Falcon (progresszív rock)
2. Safari Menza Indian (dilettáns rock)
3. Zöld08 (alternatív rock)

Hirdetés