5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaZongorázni lehet a különbséget?

Zongorázni lehet a különbséget?

Király Csaba, Liszt-díjas zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense próbálta ki március 28-án azokat a zongorákat, melyek közül az egyik a Kodály Központba kerül.

A Kodály Központ eszközbeszerzése lehetővé tette, hogy az intézmény saját, új koncerthangszerekhez jusson. Ennek keretében Bécsben, a Bösendorfer Zongoragyár bemutatótermében, a zongora kiválasztására felkért Király Csaba próbálta ki azokat a hangszereket, melyek közül egyet heteken belül Pécsre szállítanak.

Jelenleg egy olyan hangszer szolgálja a Kodály Központban fellépő zongoristákat, mely életkoránál fogva nem illeszkedik harmonikusan a hangversenyterem színvonalához. Az új, 2,8 méter hosszú Bösendorfer koncertzongora a tervek szerint hamarosan meg is érkezik városunkba. (Előreláthatóan nyár végén Pécsre kerül még egy Steinway & Sons D-modell zongora is, amely 6 cm-rel kisebb, mint a Bösendorfer.)

Az új Bösendorfer zongora pécsi megjelenése azért is örömteli, mert Liszt Ferenc igen jónak ítélte az Ignac Bösendorfer által kifejlesztett zongorákat, s mint kedvenc hangszere, inspirálóan hatott a művész zeneszerzői és előadói életére. Ezért öröm, hogy a 2011-es Liszt-évben a szerző műveit autentikus élményben részesülve hallgathatják meg a Kodály Központ hangversenyeire látogatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő