13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaZorán visszanyúlt szerb gyökereihez új lemezén

Zorán visszanyúlt szerb gyökereihez új lemezén

Körtánc – Kóló című új stúdiólemezén szerb gyökereihez is visszanyúlt Zorán, aki szövegíró testvérével, Sztevanovity Dusánnal Belgrádban született.

„Sohasem tagadtuk, honnan érkeztünk még gyerekként Magyarországra, érdekes módon eddig mégsem foglalkoztunk ezzel a témával lemezeimen. Most sem volt tudatos, ám menet közben, az alakuló szövegeket és a zenéket látva mégis rá kellett jönnünk, hogy ez valahogy az album vezérmotívuma lett” – mondta Zorán, aki néhány újságíró előtt beszélt új anyagáról a felvételek helyszínén, az óbudai Tom-Tom Stúdióban.

Zorán öt év után jelentkezett ismét új stúdiólemezzel. Mint kifejtette, az album címe, a Körtánc és szerb megfelelője, a Kóló (ez egy dal címe is) az őt alapvetően jellemző derűt jelképezi, miközben politikai, társadalmi, közéleti vonatkozású dalok is megtalálhatóak a CD-n.

„A lemezborító fotón egy kéz hátulról átölel. Bár talán sejthető, ki ez a hölgy, a cél az volt, hogy a fényképpel is érzékeltessük, a zene mindig jó eszköz kiszállni a mókuskerékből, hiszen önmagában örömet, életkedvet ad nekünk” – fogalmazott Zorán.

Testvére, egyben állandó szövegírója, Sztevanovity Dusán az MTI kérdésére beszélt arról, hogy az album nem úgy készült, mint ahogy az mondjuk 15 évvel ezelőtt szokás volt, hiszen a munka során sokáig nem is találkozott Zoránnal és a legtöbb zenét jegyző Presser Gáborral, Picivel. Mint kifejtette, Zorán többnyire Pesten volt, közben Presser például Spanyolországban, ő Montenegróban, de ez semmiféle akadályt nem jelentett, hiszen a neten keresztül minden megszülető szöveget és zenét azonnal át tudtak küldeni megmutatni egymásnak.

„Türelmetlen voltam, nagyon akartam Zoránnak egy lemezt, hiszen közeleg a decemberi Aréna-koncertje is. Ezért történt, hogy míg korábban mindig zenére írtam szöveget, most több szöveg megszületése megelőzte a zenéét. A közéletünkkel való foglalkozást kicsit túlzásba is vittem, ezek közül a szövegek közül nem is minden került fel az albumra. Az egész folyamatot Zorán vezényelte le, ő irányította Picit és engem is” – szögezte le Dusán.

A Universal Music által kiadott lemezre került tíz dal valamennyi szövegét ő írta, a zenék közül nyolcat Presser, egyet (az Esküvő címűt) Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band alapítója (ő zongorázott is), egyet pedig (Mikor növünk fel?) maga Zorán, aki ebben a számban szájharmonikázik is. Felkerült a CD-re a Szabadságdal című, régebbi Presser-Dusán szerzemény is, amely a Szent István körút 14. című vígszínházi darabhoz készült.

Az albumon nagy szerep jutott a női vokálnak, amelyet Kabelács Rita, Óvári Éva és Péter Barbara énekelt fel. Presser Gábor valamennyi dalban közreműködött, alapvetően zongorán, Hammond-orgonán és harmonikán, Sipeki Zoltán gitározott, Kovács Ferenc trombitált, Lantos Zoltán hegedült, Szabó Tamás szájharmonikázott, Borlai Gergő dobolt, Horváth Kornél pedig ütőhangszereken játszott.

Sztevanovity Zorán december 29-én a Papp László Budapest Sportarénában fog koncertezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő