5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKultZónaZrínyi-ősbemutató és emlékhangverseny

Zrínyi-ősbemutató és emlékhangverseny

Négy nagyívű zeneművel tisztelegnek a szigetvári ostrom 450. évfordulója előtt a Zrínyiek a magyar zenében c. nagykoncerten a Kodály Központban. Emelkedett hangulat, ősbemutató, neves színészek és kiváló zenészek várják a látogatókat az előadáson, amely méltó emléket állít a szigetvári hősöknek és érzelemdús élményt kínál a közönségnek.

Zrínyi Miklós öt évszázadnyi távlatból ma is a helytállás és a bátor férfierő példaképe. A várkapitány és a szigetvári hősök cselekvő hazaszeretetére emlékezve nyilvánították a 2016-os évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékévvé. Ennek keretében csendül fel a Zrínyiek a magyar zenében című emlékhangverseny a Kodály Központban, amely egyben Vajda János Zrínyi-kantátájának ősbemutatója. Így itt hallhatja először hangversenyteremben a közönség a zeneszerző új művét, amit a Szigeti veszedelem 450. évfordulójára komponált.

Budapest_Studio_Korus_2
Méltó emlékezés a szigetvári hősökre

A november 6-án este 19 órakor kezdődő koncert kiegészül Dohnányi Ernő Zrínyi-nyitányával, Kodály Zoltán Zrínyi szózatával és Gersy Károly Zrínyi miséjével. Közreműködik a Tinódi Vegyeskar és a Szigetvári Zeneiskola tanári kamaraegyüttese. Szólót énekel Fekete Attila Liszt-díjas és Szegedi Csaba Junior Príma-díjas énekművész. A zeneműveket a Budapest Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Filharmonikusok szólaltatják meg. Vezényel Strausz Kálmán Liszt-díjas művész, az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatója.

A zene mellett szerepet kap az irodalmi emlékezet is. Budina Sámuel históriás visszaemlékezései, valamint Ányos Pál, Illyés Gyula és Sík Sándor költeményei állítanak emléket az emberi és katonai helytállásnak. A prózai és verses betéteket Kiss Emma és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolják.

A zenei megemlékezésre jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a Filharmónia Magyarország jegyirodájában (Kodály Központ, Pécs, Brauer Marcell sétány 4.) kaphatók. Nyugdíjas és diák kedvezményekről a jegyirodában adnak felvilágosítást.

Bővebb információ: ITT!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő