5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaZsolnay Múzeum: látták, imádták, az egyik legjobbnak szavazták!

Zsolnay Múzeum: látták, imádták, az egyik legjobbnak szavazták!

A Tripadvisor.com nemzetközi turisztikai oldalon a legjobb tíz magyar múzeum rangsorában a negyedik helyet szerezte meg a Zsolnay Múzeum, méghozzá a legjobb vidéki intézményként a felhasználók értékelései alapján. 

A látogatók tapasztalatai alapján összeállított hazai listán 2016 után idén ismét a 4. legjobb lett a Zsolnay Múzeum, vagyis stabilan meg tudta őrizni az előkelő helyét. Tavaly 8 fővárosi múzeumot és két vidékit értékelte a legjobbnak, idén azonban befutott még egy vidéki helyszín.

Íme a lista: 

1. Terror Háza Múzeum, Budapest
2. Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest
3. Koller Galéria, Budapest
4. Zsolnay Múzeum, Pécs
5. Zugfőzde Pálinkamúzeum, Visegrád
6. Holokauszt Emlékközpont, Budapest
7. Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
8. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
9. Kovács Margit Múzeum, Szentendre
10. Vasarely Múzeum, Budapest

Törőcsik Mária, a pécsi egyetem Közgazdaságtudományi Karán oktató marketingszakértő elmondta, mind a fogyasztók, mind a cégek szempontjából nagyon fontosak az e szavazatok alapján felállított rangsorok.

– Ma egyre többet adunk mások tapasztalataira, szeretjük olvasgatni az értékeléseket, egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk ezeknek. Valamennyire érthető, hiszen egy utazás előtti döntési helyzetben például a szállásválasztás kockázatát csökkentik mások pozitív vagy negatív kommentjei – mondta.

Egyre többen foglalunk szállást, választjuk ki a látnivalókat online

Szerinte, a cégek, intézmények számára is fontosak az ilyen értékelések, hiszen azon túl, hogy presztízsértékük nő, remek reklámot is jelentenek, ami anyagi profittal járhat.

A szakértő szerint a kisebb múzeumok számára nagyon fontos az attraktivitás, ez viszont nincs meg mindenhol. Nem minden intézmény tud „sztárokat”, közismert művészeket megnyerni magának, érdekes és egyedülálló tárlatoknak otthont adni. Nagy kérdés, hogy így fenn tudja-e tartani magát. Sokszor a múzeumok is többet tehetnének azért, hogy magukhoz édesgessék a látogatókat – tette hozzá Törőcsik.

Van egy kis zavar azért

A Tripadvisor felállított listájánál is számos kommentelő a Káptalan utcában található Zsolnay Múzeum alatti bejegyzésben a Zsolnay-negyedet, Zsolnay Mauzóleumot is dicséri, illetve az ottani kiállításokat. A helyismerettel kevésbé rendelkezők szemében tehát a Zsolnay-név volt, ami kicsit megzavarta őket, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a Zsolnay-dinasztiához köthető emlékeket is fontosnak tartják.

A Zsolnay Múzeum épülete a Káptalan utcában

Érdekesség, hogy még egy pécsi kötődésű intézmény is bekerült a legjobb tíz közé, hiszen a pécsi születésű Victor Vasarely fővárosi tárlata a 10. helyen van a toplistán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő