6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaZsolnay Program indul a kultnegyed népszerűsítésére

Zsolnay Program indul a kultnegyed népszerűsítésére

Zsolnay Program elnevezéssel indult útjára pénteken az a kezdeményezés, amelynek keretében minden Baranya megyei település lakóinak egy csoportja ingyenesen megtekintheti a ZSÖK intézményeit.

A ZSÖK, valamint a pécsi és a Baranya megyei önkormányzat összefogásában létrejött Zsolnay Program célja, hogy három éven keresztül (2016 és 2018 között) valamennyi baranyai település 30-35 fős csoportjával megismertessék a ZSKN sokszínűségét, kiállításait, különböző rendezvényeit, ismeretterjesztő, tudományos és művészetpedagógiai programjait.

zsolnay program, hl03
Nagy Csaba, Hoppál Péter, Páva Zsolt és Vincze Balázs

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a program kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kulturális kormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az értékes kultúra mindenkihez eljusson.

– A kulturális alapellátás bővítésének keretében a könyvtári, közművelődési szolgáltatások kistelepülési bővítésével, a kulturális normatíva emelésével és a kulturális közfoglalkoztatottak számának növelésével az a célunk, hogy olyanok is részesüljenek a kulturális lehetőségekből, akiknek egyébként nem lenne rá módjuk.

Páva Zsolt polgármester szerint európai szinten is példátlan az a törekvés, az a miliő, ami ma Magyarországon a kultúra területén történik.

– A kultúrának mindenhol jelen kell lennie. Az erre irányuló erőfeszítésekhez csatlakozik Pécs is, hiszen a közösség elsődleges összetartó erejét a kultúra jelenti. Az évekkel ezelőtti hátrányunkat ledolgozva mára eljutottunk oda, hogy a ZSÖK a régió vezető kulturális zászlóshajójaként vállalhatja fel e nemes kezdeményezést.

Zsolnay Negyed3
Baranya minden településéről várnak látogatókat

A Baranya megyei önkormányzat kétmillió forinttal járul hozzá a program sikeréhez.

– Egyfajta kulturális és szociális missziót vállalunk azzal, hogy a ZSKN értékeit megmutatjuk a megye lakosságának. Emellett mi kezeljük a Baranya Megyei Értéktárat, az ott megszerzett tapasztalatokat így hozzákötjük a megyeszékhely kulturális látnivalóihoz, a kulturális értéket képviselő intézményrendszeréhez – fogalmazott Nagy Csaba.

A házigazda részéről Vincze Balázs igazgató zárta a program bemutatását.

– Három év alatt háromszáz település képviselőit hívjuk meg a Zsolnay-negyedbe és a pécsi világörökségi helyszínekre. Ezzel a kezdeményezéssel indul a ZSÖK új menedzsmentjének az a vállalása, amelynek értelmében szélesre tárjuk a Zsolnay-negyed kapuit. Természetesen határon túli településeket is szeretnénk bevonni ebbe a kezdeményezésbe, február elején például egy 52 fős vajdasági és Dráva menti küldöttség érkezik hozzánk egy református diákcsereprogram keretében. Fontos, hogy ez nem kötelező feladat számunkra, hanem természetes, önként vállalt misszió.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő