Zsolnay Program indul a kultnegyed népszerűsítésére

Zsolnay Program elnevezéssel indult útjára pénteken az a kezdeményezés, amelynek keretében minden Baranya megyei település lakóinak egy csoportja ingyenesen megtekintheti a ZSÖK intézményeit.

A ZSÖK, valamint a pécsi és a Baranya megyei önkormányzat összefogásában létrejött Zsolnay Program célja, hogy három éven keresztül (2016 és 2018 között) valamennyi baranyai település 30-35 fős csoportjával megismertessék a ZSKN sokszínűségét, kiállításait, különböző rendezvényeit, ismeretterjesztő, tudományos és művészetpedagógiai programjait.

zsolnay program, hl03
Nagy Csaba, Hoppál Péter, Páva Zsolt és Vincze Balázs

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a program kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kulturális kormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az értékes kultúra mindenkihez eljusson.

– A kulturális alapellátás bővítésének keretében a könyvtári, közművelődési szolgáltatások kistelepülési bővítésével, a kulturális normatíva emelésével és a kulturális közfoglalkoztatottak számának növelésével az a célunk, hogy olyanok is részesüljenek a kulturális lehetőségekből, akiknek egyébként nem lenne rá módjuk.

Páva Zsolt polgármester szerint európai szinten is példátlan az a törekvés, az a miliő, ami ma Magyarországon a kultúra területén történik.

– A kultúrának mindenhol jelen kell lennie. Az erre irányuló erőfeszítésekhez csatlakozik Pécs is, hiszen a közösség elsődleges összetartó erejét a kultúra jelenti. Az évekkel ezelőtti hátrányunkat ledolgozva mára eljutottunk oda, hogy a ZSÖK a régió vezető kulturális zászlóshajójaként vállalhatja fel e nemes kezdeményezést.

Zsolnay Negyed3
Baranya minden településéről várnak látogatókat

A Baranya megyei önkormányzat kétmillió forinttal járul hozzá a program sikeréhez.

– Egyfajta kulturális és szociális missziót vállalunk azzal, hogy a ZSKN értékeit megmutatjuk a megye lakosságának. Emellett mi kezeljük a Baranya Megyei Értéktárat, az ott megszerzett tapasztalatokat így hozzákötjük a megyeszékhely kulturális látnivalóihoz, a kulturális értéket képviselő intézményrendszeréhez – fogalmazott Nagy Csaba.

A házigazda részéről Vincze Balázs igazgató zárta a program bemutatását.

– Három év alatt háromszáz település képviselőit hívjuk meg a Zsolnay-negyedbe és a pécsi világörökségi helyszínekre. Ezzel a kezdeményezéssel indul a ZSÖK új menedzsmentjének az a vállalása, amelynek értelmében szélesre tárjuk a Zsolnay-negyed kapuit. Természetesen határon túli településeket is szeretnénk bevonni ebbe a kezdeményezésbe, február elején például egy 52 fős vajdasági és Dráva menti küldöttség érkezik hozzánk egy református diákcsereprogram keretében. Fontos, hogy ez nem kötelező feladat számunkra, hanem természetes, önként vállalt misszió.