8 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
Kezdőlapne pipáld kiBárándy önmagát cáfolja?

Bárándy önmagát cáfolja?

Nem értene egyet azzal, hogy részvételükkel legitimáljanak egy olyan fórumot, amelyet a választópolgárok nem választottak meg – közölte szombaton az MTI-vel Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője arra utalva, hogy a Fidesz tervei szerint átmenetileg alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul át a Ház. Az MTI pénteken ismertette azt a Bárándy Gergellyel készített interjút, amely az A, mint alkotmány című blogon jelent meg csütörtökön. Ebben a politikus arról beszélt: az MSZP parlamenti frakciója álláspontja szerint részt kell venni az új alkotmány országgyűlési vitájában. Bárándy szombaton felidézte: az interjú decemberben készült.

Mint mondta, a leiratát két-három héttel később kapta meg, a korrigált változatát pedig két napja küldte vissza.

„Ilyen esetben a nyilatkozónak nincs lehetősége az interjú tartalmának az azóta történt politikai eseményekhez való hozzáigazítására, csupán annak ellenőrzésére, hogy az került-e leírásra, amit mondtam, illetve a stiláris hibák korrigálására” – írta közleményében a szocialista politikus.

Hozzátette: „Sohasem állítottam olyat, hogy az MSZP frakciója döntött arról, hogy részt vesz az alkotmánykoncepció parlamenti vitájában. Azt mondtam, hogy az interjú készítésének időpontjában – akkor, amikor szó sem volt még alkotmányozó nemzetgyűlésről – ez volt a többség véleménye, köztük az enyém is” – szögezte le.

Bárándy Gergely hozzáfűzte: az elmúlt egy hónapban megváltoztak a körülmények, leginkább a miniszterelnök alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatára tekintettel.

„Megjegyzem, érthető, hogy a kormány minden eszközt bevet a legitimáció megteremtése, bizonyítása érdekében. Nem véletlenül, hiszen Orbán Viktor is érzi már azt, hogy egy társadalmi egyeztetés és népszavazás nélkül, egyetlen pártszövetség által támogatott és áterőltetett alkotmánynak nem lesz nagy társadalmi elfogadottsága” – fogalmazott.

Hozzátette: a riporter kérdése a parlamenti vitára, nem pedig az alkotmányozó nemzetgyűlésben való részvételre vonatkozott, így a válasz is csak arról szólhatott. A jelenleg működő Országgyűlés pedig megítélése szerint nem tekinthető alkotmányozó nemzetgyűlésnek, mert a választópolgárok nem ekként választották, és nem oszlatja fel majd magát az alkotmány elfogadása után – tette hozzá.

„Határozottan kijelentem, hogy a legkevésbé sem értenék egyet azzal, hogy részvételünkkel legitimáljunk egy olyan fórumot, amelyet a választópolgárok nem választottak meg” – írta.

Bárándy Gergely szombati közleményében azt írta: kifejezetten kérte az MTI „közleményének” helyesbítését.

Az MTI pénteken ismertette Bárándy Gergely nyilatkozatát, amely az A, mint alkotmány című blogon jelent meg. A politikus a blogra csütörtök este felkerült interjújában arról beszélt, hogy az MSZP parlamenti frakciója – annak ellenére, hogy az alkotmányozás eddigi folyamatából kivonult – részt vesz az új alkotmány országgyűlési vitájában. Bárándy Gergely egyebek mellett azt mondta: az MSZP-frakció azt az álláspontot képviseli, hogy részt kell venni a vitában, mert ott már nem egy dokumentum kidolgozásáról, hanem a kritikájáról van szó.

Az MTI pénteken megkereste Bárándy Gergelyt, aki válaszolt is a hírügynökség kérdéseire, de nyilatkozatának közzétételéhez végül nem járult hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő