5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapIdőjárásVolt, ahol már havazott

Volt, ahol már havazott

Igaz, nem maradt meg, de tényleg volt némi hószállingózás. Idén viszont nem ez volt az első ilyen eset, október 30-án már volt hasonló.

A Kékestetőn szállingózott, amit a sípálya webkamerája rögzített is. Íme:

A meteorológusok pedig már igazi téli idővel riogatnak. Egy erős hidegfront hatására többfokos lehűlés várható a jövő héten. Lehetnek mínuszok és néhol napközben sem melegszik 5 Celsius-fok fölé a hőmérséklet.

Hétfőn reggel a déli országrészben egy-egy zivatar is lehet. Napközben többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, a dunántúli hegyekben havas eső, havazás is. A csapadék súlypontja a nap folyamán egyre inkább a Tiszántúlra, illetve Dél-Magyarországra tevődik át. Emellett többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik a szél is. A leghidegebb órákban a Dunántúlon 3-7, másutt 7-11 fok lehet. A nappali maximumok a Dunántúlon 4-8, a Dunától keletre 10-15 fok között alakulnak.

Kedden is erős, a Dunántúlon és a Zemplénben kezdetben viharos is lehet a szél. Elsősorban az ország déli felén várható még eső. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-7, a legmagasabb 4-9 fok között valószínű.

Szerdán nem várható csapadék. Az ország északi felén többórás napsütés is lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 4 fok között valószínű. Az ország északi felén várhatók fagypont alatti értékek: Nógrád, Heves, Pest megyében lehet a leghidegebb. Napközben 6-10 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a Szécsény-Debrecen vonaltól keletre hosszabb időre is kisüthet a nap. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viszont kisebb eső is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben lehet a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 6-11 fok között valószínű.

Pénteken nem várható csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 6-11 fok között valószínű.

Szombaton elszórtan fordulhat elő kisebb eső. A leghidegebb órákban 1-6 fok lehet. Napközben 6-11 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap reggeltől csökken a felhőzet, napközben helyenként, főként keleten lehet eső, zápor. Emellett viszont néhol megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között valószínű, a nappali maximumok 6-10 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Orvosmeteorológia

A hidegfrontra érzékenyek a front átvonulása után számíthatnak panaszaik erősödésére. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő