Hirdetés

Hazánkban a családtámogatási rendszer kardinális része a családi adóalap-kedvezmény jogán járó financiális támogatás, amelyet az eltartottak száma és életkora alapján vehetnek igénybe a gyermeket vállaló családok. Teljesen triviális elvek alapján minél több a lurkó, annál nagyobb a famíliát megillető adókedvezmény mértéke, amely az összevont jövedelemből levont adó és járulék terhére vehető igénybe. Vajon mennyi a családi adókedvezmény mértéke, ki igényelheti, és mit kell még tudni róla?

Mit is jelent a családi adókedvezmény tulajdonképpen?

hitelforum.hu definíciója szerint a családi adókedvezmény 2023 oly módon járul hozzá a gyermeket vállaló magyar családok megélhetésének tehermentesítéséhez, hogy csökkenti az eltartó összevont adóalapját, ami azt eredményezi, hogy a bruttó és a nettó bér közötti differencia mérséklődik. Mit is jelent ez tulajdonképpen? A munkavállalók közteherjáruléka általánosságban a 15 százalékos személyi jövedelemadóból és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékból áll össze, gyakorlatilag ez teszi ki a nettó és a bruttó jövedelem közötti különbséget. Nos, ezeknek az adóknak a valamilyen szintű elengedését jelenti a családi adókedvezmény, ami akár a teljes adómentességet is elérheti. Mértéke az eltartott személyek és a kedvezményezett eltartottak számának függvényében kalkulálható.

Ki jogosult az igénybevételére?

családi adókedvezmény igénybevétele 2023 projekt jogosultjai az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak eltartói. Hivatalos megfogalmazásban a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a törvény szerint az, aki az alább felsorolt definíciók által megjelölt halmaz érintettje:

  • az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastárs,
  • a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastárs,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek,
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Mennyi a családi adókedvezmény mértéke?

Ahogy már korábban említettük, a családi adókedvezmény – valójában adóalap-kedvezmény – egy fix összegű közteherengedmény, aminek mértéke függ az eltartó jövedelmétől, mivel a kedvezményt az adóalapból lehet igénybe venni. Mivel hazánkban nincs negatív adóalap, ezért addig jár a kedvezmény, ameddig futja az adóalapból. A családi adókedvezmény igénylésének összege az eltartottak számától függ:

  • 1 gyermekes családi adókedvezmény 2023: adóalap-kedvezmény: 66.670 Ft – családi adókedvezmény havonta: 10.000 Ft
  • 2 gyermekes családi adókedvezmény 2023: adóalap-kedvezmény: 133.330 Ft gyermekenként – családi adókedvezmény havonta: 20.000 Ft gyermekenként.
  • 3 vagy több gyermekes családi adókedvezmény 2023: adóalap kedvezmény: 220.000 Ft gyermekenként – családi adókedvezmény havonta: 33.000 Ft gyermekenként.

2023. január 1-től a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után az állam az adóalap-kedvezmény szempontjából 66.670 Ft-tal emelt összegben biztosítja az igényelhető családi adókedvezményt, így az említett eltartott után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10.000 Ft-tal emelkedett.

(x)

Hirdetés