10 milliárdból teszik rendbe a pécsi utakat

A pécsi önkormányzat 10 milliárd forintos keretszerződéssel újítaná meg a pécsi utakat. 

hirdetés

Pécsen mintegy 504 kilométernyi út és 423 kilométernyi járda szolgálja a közlekedőket, ezeknek a karbantartása éves szinten 150-200 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, de ennek a sokszorosa kellene ahhoz, hogy a teljes hálózat megújuljon.

Az önkormányzat a következő években a rendelkezésre álló TOP-források felhasználásával javítana az úthálózat állapotán. Egy korábbi közgyűlésen a képviselők már döntöttek arról, hogy mintegy egymilliárd forintból újítanak fel utakat Kertvárosban, Hirden és Vasason. A déli városrészben a Nagy Imre út egy szakasza újulna meg, amelyen a buszöblöket is rendbe teszik, emellett megkezdődhet a kelet-nyugati elkerülő út építése is, amellyel kikerülhető a belváros.

Ez utóbbi projekt több ütemben valósul meg, az első három során a Hegedűs János utca és az Északmegyer dűlő fejlesztése, valamint a Füzes dűlő és a Nyugati ipari út összekötése történne meg. Ezen kívül a vasasi és a hirdi bekötőutakat és a Hirdi út rekonstrukcióját is szeretnék végrehajtani.

elkerülőút
Az elkerülőút tervezett ütemezése

Az önkormányzat ugyanakkor mindezeken túl most egy tízmilliárd forintos közbeszerzési eljárást indít, amelynek eredményeként a következő négy évben további számos pécsi út és utca újulhat meg.

Girán János, Pécs alpolgármestere szerint a városvezetés a pécsiektől érkező bejelentések és saját vizsgálatai alapján tervszerűen határozza meg, hogy mely városi kezelésű utak felújítása szükséges.

A mostani közbeszerzés célja, hogy a jövőben Pécsre érkező, illetve a már rendelkezésre álló forrásokat minél hatékonyabban és minél gyorsabban tudjuk felhasználni útjavításokra.

Egy ilyen megállapodás egyik nagy előnye, hogy az önkormányzat pontosan látni fogja, hogy bizonyos építési munkálatok (például szegélykövek lerakása, egy négyzetméternyi aszfalt leterítése, járdák kiépítése) mennyibe kerülnek. Másik pozitívuma, hogy a munkákra nem kell újabb közbeszerzéseket kiírni, elegendő a tárgyalásos megállapodás.

– A keretmegállapodás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden munkát a nyertes ajánlattevővel végeztet el az önkormányzat – tette hozzá a városvezető.

A konkrét helyszínek, munkálatok, időpontok csak a közbeszerzési eljárás végén, azaz ősz folyamán konkretizálódnak.