100 ezreket taposhatunk le a Mecseken

Kék galamb, pécsi zergevirág, nőszőfű, mecseki őszitegzes – olyan növények és állatok élnek a Mecsekben, amelyek kizárólag csak itt találhatóak meg. Nyitott szemmel és óvatos lábbal járhatjuk a Pécs környéki erdőket. 

hirdetés

Nem véletlenül vált védett területté a Mecsek számos körzete – hat fokozottan védett növény-, (a több mint 130 védett mellett) és harminchárom fokozottan védett állatfaj (a körülbelül 400 védett mellett) található itt. Ezeken kívül több száz víznyelő, barlang és forrás is tarkítja a Mecsek csodálatos környezetét.

A páratlan állat- és növényvilág a gazdag és változatos növénytakarónak köszönhetően alakulhatott ki: az oxigéndús patakok, a szárazabb gyepek, a szurdokvölgyek, a kaszálók mind-mind más egyedi fajnak adhatnak otthont.

Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park területi osztályvezetője mondta el, mit illik tudni egy pécsinek a Mecsekről.

Ha a fokozottan védett, csak itt megtalálható növényekre gondolunk, a bánáti bazsarózsa neve mindenki számára ismert, az egész világon egyedülálló virágról beszélünk. Eszmei értéke elképesztően magas, 250.000 forint.

bánáti bazsarózsa
A bánáti bazsarózsa az egész világon egyedülálló

Hasonlóan helyi büszkeségünk a pécsi zergevirág, csak itt él a piacsenzai nőszőfű (50.000 Ft) és a havasi tisztesfű (10.000 Ft) is. Ők mind-mind csak itt fellelhetőek Magyarország területén.

havasi tisztesfű
Havasi tisztesfű

Az állatvilágban szétnézve is könnyen találunk a Mecsekben számos fokozottan védett fajt. Ilyen például a békászó- és rétisas, a barna kánya és a fekete gólya. Az egyedi madarak közé tartozik még a kis légykapó, a fekete harkály és a kék galamb. Sőt, a védett barlangokban védett denevérek is tanyáznak: a nagyfülű-, a pisze-, és a tavidenevér.

Myotis bechsteini
Ő a kis nagyfülű denevér

A patakok vizeiben megcsodálhatjuk a mecseki őszitegzest, a tópartokon pedig néha előbukkanhat egy-két vidra is.

vidra
Ilyen aranyos kis vidrák is felbukkanhatnak a mesterséges tavak mentén.

A Mecseken két tájvédelmi körzet: a kelet-mecseki és a nyugat-mecseki segíti az itt élő fajok védelmét.